Autor: 24sata.hr

Život
03.02.2023.
17:48 > 17:53
Kad ste poslednji put osetili pravi, intenzivan ukus paradajza?
  • Bljuc

    06.02.2023 12:37
    Najbolje sad da mu dodaju ukus vanile...
  • Lala

    05.02.2023 15:22
    retko se može naći
    najbolji, ako ne i jedini koji ima onaj pravi ukus, bez ikakve beline u sebi ni kod peteljke je "Knjaz" koji proizvodi NS seme. Nažalost, u slobodnoj prodaji na pijacama, a još manje u marketina ga nema, gaje ga samo ljudi za sebe koji znaju šta valja i koji imaju uslova za to. Manji prinos pa se ne isplati uzgajati ga za prodaju. Ali ko ga jednom proba zaboravi na sve druge sorte, nisu mu ni blizu.
  • Сеновић

    04.02.2023 12:21
    Од мене користи имати неће. Ја такав не купујем. Ако и други пођу мојим примером, укус ће се вратити.
  • Данка

    04.02.2023 08:50
    Код нас у Срему још има и укус и мирис :-)
  • Silver

    04.02.2023 07:39
    paradajz se jede kad se jede sunka,a sunka se jede kad se jede paradajz....
  • xqt

    04.02.2023 07:17
    Lančana reakcija
    Izgleda da je taj manjak gena u paradajzu i ostaloj hrani uticao i na konzumente. Sve manje je dobrih ljudi.
  • Славиша

    04.02.2023 03:25
    Па.. то ти је ГМО....
    Па шта ћеш, људи више не једу отрове, ја прешао на кукуруз, не могу више да овај парадајз, шпеције разноразне Боже нас сачувај и саклони хемикалија.
  • Mrzi meeee

    04.02.2023 00:22
    Sade ljudi sami u basti, ima pravog i ukusnog paradajza ako ga trazite.
    Takodje, kupite meso i pravite sami pljeskavicu, zar je to toliko tesko.
  • Zima

    03.02.2023 23:57
    Zima
    E pa šta je...
    U februaru očekujete svež paradjz sa ukusom i mirisom.
    Jasno mi je ima uvozni ali kakav ???
    Ja ipak čekam leto,ko ima para neka baca sada na plastiku.
  • goranche

    03.02.2023 23:40
    A kad ste poslednji put pojeli pljeskavicu od mesa,a ne od soje? Nije tema,ali ako negde ima u NS još pravih pljeskavica,pišite.
    ---
    pa u NS nije nikad ni bilo prave pljeskavice. Ovde imamo bosansko srbijanski mutant. Pljeskavicu u somunu. Pljeska UVEK ide u lepinju! Gde u NS ima to? Ako neko zna nek napise. Ja jos nisam naleteo...
  • Комша

    03.02.2023 23:35
    Па нема зими. Парадајз на који смо навикли као деца има и даље на пијаци, али не зими. Будите паметни, једите сезонско воће и поврће.
  • Paradajz

    03.02.2023 23:33
    Samo volovsko srce.
  • Komšija

    03.02.2023 23:25
    Na limanskoj pijaci na par tezgi će od marta biti paradajza iz Kraljevaca. Već godinama jedini paradajz koji ima pravi ukus. Na 90% tezgi je genetski modifikovano smeće iz Albanije. Još nakupci stave natpis da je iz Gložana, a ukus kao slama.
  • EU

    03.02.2023 23:23
    Zato sto jedete g. U Italiji paradajz još uvek ima ukus. Problem je u vama
  • Jaa

    03.02.2023 23:14
    kako ona narodna:
    svi vitamini se nalaze u prasecem mesu, osim vitamina "b" a on se nalazi u pivu,
    znaci: zivis zdrav zivot, do prva dva shloga
  • dule

    03.02.2023 22:46
    Jabučar. Volovsko srce. I žuti kod komšinice.

    Ja imam svoje snabdevače, plastiku nek jede ko voli.
  • Kokot Gorski

    03.02.2023 22:10
    Paradajz vs paradajz
    Pravi odgovor leži u uslovima i u načinu zrenja. Paradajiz ili izvorno crvena rajčica iz mega-marketa sazreva na neprirodan način, branjem u zelenoj fazi jer takav plod lakše podnosi manipulaciju i transport. Potom se plodovi tokom čuvanja u komorama, posredstvom preparata ili direktno, izlažu gasu etilenu koji podstiče i ubrzava zrenje i dovodi do onoga što mi percipiramo kao zreo paradajz.
    Paradajiz iste sorte, odgajen u bašti, ubran kao prirodno zreo plod, ima jasan ukus i miris.
    Pišem ovo kao čovek koji gaji svoj paradajiz, uglavnom jabučar, do čega sam došao upravo tragajući za odgovorom na pitanje iz naslova.
  • Zoja

    03.02.2023 21:41
    Paradajz iz Kraljevaca
    Ja sam nekoliko godina kupovao paradajz od jedne žene na Futoškoj pijaci, koja ga je donosila iz Kraljevaca u Sremu. Taj paradajz je bio najbolji koji sam u Novom Sadu mogao da nadjem. Posle ga više nije bilo, ali je Tempo prodavao neku vrlo sličnu sortu iz Španije, koja je bila pristojna. Sad ponovo živim u Kanadi, gde pravog paradajza gotovo da ne možete naći, sem “heirloom” sorti kojih ima otprilike u avgustu za $10 kilo.

    Moja baba je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka uzgajala prvoklasni paradajz (sorte Jabučar i Bizon), tako da mi je referentna vrednost visoka.
  • Nikola

    03.02.2023 21:23
    Svake godine roditelji sade i čuvaju seme za sledeću godinu. Volovsko srce sorta, velim, mirisan, sladak. U prodavnici i na pijaci nikad nisam naleteo ni na šta slično.
  • Paor

    03.02.2023 21:21
    Postoji i može i dalje da se nađe paradajz sa ukusom. Potražite, nađite, ne štedite na sopstvenom zdravlju i zdravlju i razvoju svoje dece a pomoći ćete i savesne proizvođače.
    Glasanjem na izborima može da se smeni ova nastrana crveno-crna kožno-crno mantijaška koalicija koja budi i razvija najgore u ljudima.

    Ne budite lenji!
  • Lošmi

    03.02.2023 20:44
    Ukus
    Koga briga za ukus kad ovakav ima prođu. Svima je jasno da je ukrštanjem i modifikacijom dobijen paradajiz pogodan za transport i dobrog prinosa. Dobre sorte izumiru kao npr.: "Novosadski jabučar" odličnog ukusa i uravnotežene kiselosti i slasti sa veoma tankom opnom.
  • Cena

    03.02.2023 20:39
    Ko da je pravi
    Vala baš. Ne pamtim kad sam pojela pravi paradajz :( nedostaje mi to vreme kad je voće bilo voće, imalo ukusa, sećate se jagoda,ah... A sad kao stiropor. Boja,oblik, čak i miris isti,a ukus ni blizu. Isto i za povrće. A kad ste poslednji put pojeli pljeskavicu od mesa,a ne od soje? Nije tema,ali ako negde ima u NS još pravih pljeskavica,pišite.
  • Нс бој

    03.02.2023 20:12
    Зато што га више нико не сади у башти.Сад само цвеће,трава.
  • mass production

    03.02.2023 20:02
    Jedan agronom mi je davno objasnio da se nove sorte forsiraju jer duze drze vodu u sebi i zadrzavaju spoljni izgled paradajza. Otpornije su na transport i kupci ih kupuju jer su tvrdi pa gradjan misli da su i svezi.
    Sve ok, al taj procenat vode je od gmo. Gubi se ukus al se dobija na tezini. Ista prica sa jagodama i ostalim kulturama. Ko voli paradajz da mu mirise mora da se pomuci da nadje nase seme i posadi. Da ga odgaji da ga ne pojede zlatica.
  • Sol

    03.02.2023 20:00
    Zato što se ne sunča.
  • Fery

    03.02.2023 19:50
    Pamidora
    Probajte italijanski paradajz ili spanski pravi ukus
  • zztop

    03.02.2023 19:20
    Pa šta bi vi, uzgajivači su pogodili boju i oblik , pa ne mogu baš sve... al zato cena ko da je pravi...
  • D

    03.02.2023 19:14
    D
    Zato sto ga uvoze ko zna odakle jako bi se ugradili za pare! Nas je još uvek dobar ko ima proverenog proizvodjaca a ne nakupce!
  • Hin

    03.02.2023 18:53
    Mrtvi kapitalizam uništiće sve zbog profita
  • Ivan.

    03.02.2023 18:40
    Da
    Isto kao i lubenica i dinja.. ne mos naci da je to lepo i slatko nema sanse..
  • MiRa

    03.02.2023 18:32
    tuzna istina
    Nije samo paradajz. Slabo koje voce i povrce ima ukus i miris, uvozimo iz Kine kojesta i to samo izgleda kao voce i povrce, ukus nikakav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna