Autor: Novi list

Život
03.03.2023.
14:32 > 14:37
Liftovi su gotovo uvek opremljeni ogledalom, a ponekad su svi unutrašnji zidovi ove male sobe reflektujući.
  • Mrki

    04.03.2023 09:48
    Da proverim jer zakopčan slic kad se vraćam kuci sa sedmog sprata.
  • Dijaspora6

    04.03.2023 08:02
    @ dijasporac
    Nije tačno da u inostranstvu u liftovima nema ogledala. Ima ih, ali ne u svim. U novogradnjama, čelično-staklenim grdosijama, ogledala su česta u liftovima. Stavljaju ih i u starijim zgradama prilikom renoviranja da bi zgrada bolje izgledala.
  • Ela

    04.03.2023 05:59
    Odgovor dijasporcu
    Evo ja živim u Nemackoj i bas upravo u bolnici u kojoj radim svi liftovi sem teretnih imaju ogledala. Molim vas nekoj te takve gluposti pisati da je to sad samo u Srbiji kod nas itd.U stambenim zgradama takodje svi imaju ogledala tako da molim vas ne komentarišete ako ste videli na jednom mestu da nema. LP
  • Ima mnogo gore

    03.03.2023 23:12
    Ko se nije vozio liftom u zgradi pošte u centru taj ne zna šta je strah. Lift uopšte nema vrata od kabine već samo spoljna na spratovima. Tako da ne dao vam bog da se sapletete ili da vam pozli, jer ćete proći kao šunka u mesoreznici.
  • Pauly Ester

    03.03.2023 19:06
    Hawthorne efekat...ogledala stvaraju osecaj da te neko posmatra. Cak i ako te posmatra sopstveni odraz u ogledalu. U praksi se pokazalo da ljudi manje cesto namerno nacine stetu i bacaju otpad u prostorima sa ogledalima. Mada nas covek voli da poseje svoj otpad svuda.
  • dijasporac

    03.03.2023 16:45
    @Nomad
    To je prica koju poturaju majstori koji rade za Stan i Gradsko stambeno ali nema istine u njoj jer u Pravilniku o tehnickim normativima za liftove na elektricni pogon za vertikalni prevoz lica i tereta iz 1996 (vazeci) ne definise upotrebu ogledala u te ili bilo kakve svrhe.

    Uostalom, vrata lifta se ne mogu otvoriti dok lift ne stigne u stanicu (na sprat) i otkljuca automatsku bravu a sama unutrasnjost lifta mora biti osvetljena elektricnim svetlom tako da korisnik jasno vidi lift kada je u stanici (da li kroz armirano staklo kod klasicnih vrata na sarklama ili kada se otvore puna klizna vrata).

    Za napomenu, nigde ama bas nigde ( Nemackoj, Italiji, UK, USA i Canadi) nisam video lift sa ogledalima, upotreba ogledala se cak smatra za tesko narusavanje intime putnika (neko drugi moze da ti se zabulji u pozadinu a da ga ne primecujes da to radi) a u tehnickim normativima se nigde ne trazi ugradnja zbog nekih sigurnosnih mera.

    Dakle, to je neka interna mera i tradicija kod liftadzija sa teritorije bivse SFRJ koja je zazivela posle neke nesrece u Beogradu kada je stanar upao u okno lifta i poginuo jer je brava na vratima bila neispravna (da, i u staroj SFRJ se nije vodilo racuna o odrzavanju), neki "genijalac" se setio tog resenja umesto da su samo radili svoj posao.
  • Miloš

    03.03.2023 16:34
    Ja mislio za pravljenje selfija za Instagram..
  • max

    03.03.2023 16:00
    da BIA postavi snimač
    Da BIA može da postavi odredjene uredjaje!
  • Jelena

    03.03.2023 15:55
    Ovo je potpuno tačno!
  • Nomad

    03.03.2023 14:50
    Ogledalo u liftu postoji mnogo pre nego što je počela da se pridaje pažnja anskioznosti i klaustrofobiji. Naime, ogledalo u liftu služi tome da ako vidite svoju refleksiju kada otvorite spoljna vrata od lifta, znate da je kabina tu. Ako nema refleksije, znači da nema ni kabine. U prevodu, služi da oni koji stalno gledaju pravo ne bi upali u okno od lifta ako iz nekog razloga se vrata otključaju, a lift ne dođe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna