Autor: Tanjug, RSE

Info
04.10.2017.
12:56
Florijan Biber, stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu, poredi zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije i nekoliko balkanskih slučajeva.
  • Blajv

    06.10.2017 13:16
    @Slaninar

    Fudbalski navijači su šupak svakog društva.
  • Slaninar

    05.10.2017 16:04
    Vosa je nas
    Vojvodina je srce Srbije !
  • Bolje od Vojvodine

    04.10.2017 19:25
    nezavisna Backa!!!
    Hahaha, samostalna Vojvodina... Neka jave kada broj autonomasa predje barem stotinu.
  • Orwell Vegan

    04.10.2017 19:07
    Istina
    Svako moze da se odvoji od matice, to je jedino pravilo i pise i u povelji UN. Dakle, Kosovo i Katalonija i ko god hoce moze da se odvoji kao sto se ljudi mogu razvesti u nemoguce losem braku. Inace ne podrzavam razvod braka dokle god je to moguce zbog dece.
  • Qvant

    04.10.2017 18:44
    Vojvodina - NIKAD - nije bila - INTEGRALNI - ORGANSKI - deo Srbije,kao Kosovo.
    Tek Versajskim Ugovorom i dogovorom Velikih Sila 1918 nelegitimno, manjinskim glasovoma veštački pripojena teritorija.
    Koja svoje Pravno Utemeljenje beleži i pre uspostavljanja Srpske države odlukom Berlinskog Kongresa, 1878.
    Koja se, radi procesa (nelegitimnog) Prisajedinjenja - odrekla i svoje Državnosti (* Vojvodina je do Marta 1919 imala sve prerogative Države; Vlast, Oružane snage, zakone...); što se gotovo istog momenta pokajala - kada su ''na tapet'' stigli 25 različitih poreza i nameta (''Agrarne i druge ''reforme'')
  • Deks

    04.10.2017 18:22
    Mislim da uvek treba težiti demokratskom rešenju i dogovoru. I Španija i Katalonija, a takođe i Srbija, Kosovo i Vojvodina uvek će živeti jedni pored drugih bilo da su u istoj državi ili ne, sem toga tu je Evropska Unija u koju svi teže da se učlane i grade zajedničku budućnost sa svim Evropljanima. Najbolji primer su demokratske zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade koje su bez velikih trzavica omogućile svojim pokrajinama, Kvebeku i Škotskoj, da se na referendumu izjasne da li su za nezavisnost ili ne. Što se poređenja Katalonije i Kosova tiče male su sličnosti a veće razlike. Sličnost je jer su obe pokrajine i žele nezavisnost od matične države ali Katalonija želi da se odcepi od poštovanog člana međunarodne zajednice i članice EU i Nato-a dok je Kosovo želelo da se odcepi od države svetskog parije u kojoj je vladao nedemokratski i u mnogim stvarima kompromitovani režim. Vojvodina ima sličnosti i sa Kosovom (obe su bile pokrajine u sastavu Srbije) i sa Katalonijom (Katalonska nacija je mešavina raznih etničkih grupa baš kao i Vojvođanska) ali je ipak najsličnija Austriji. Austrija i Vojvodina činile su nekada deo jedne mnogo veće multietničke države i obe baštine slične vrednosti. Etnički obe pripadaju jednom širem nacionalnom korpusu ali i pored toga imaju svoj posebni identitet. U državnom smislu pozicije im se razlikuju jer Austriji je uvek priznavana samosvojnost dok se Vojvodini to pravo konstantno negira, pa i pravo na političku autonomiju iz vremena SFRJ.
  • Supervizor mrmot

    04.10.2017 17:51
    Pa naravno, mrmoti dragi...
    Naravno da Vojvodina ne želi da bude samostalna.
    Sve što želi Vojvodina to je:
    - Da šalje novac Beogradu - kako bi on mogao još koju fontanu da izgradi, još neki vrtić sebi, kao i podzemnu železnicu. A tu je i čuveni BG H2O.
    - Da ostane sa uništenim sistemom kanala za navodnjavanje, da joj BG šalje kojekakve firme koje će joj uništavati plodnu zemlju, da je BG prodaje, a parice trpa u trezor BG-a.
    - Da nema svoje puteve, da večito vozi po rupama, a da joj kradu železničku mrežu.
    - Da sve što se naplati od autoputa kroz Vojvodinu ide u BG.
    - Da nema svoje vrtiće i škole, i da svaka javna služba trebuje spajalice od BG-a.
    - Da večito drgit od zlih čika koji bi da je otmu i priključe EU, gde će je odmah strašno maltretirati.
    Zato Vojvodina želi da bude serbska, večito, jer je, kažu, i ranije bila serbska.
  • Posmatrač

    04.10.2017 17:21
    Ima razloga i za i protiv državne samostalnosti AP Vojvodine...
    Za: civilizacijska razvijenost u odnosu na srpski prosek, ekonomska razvojnost i samostalnost, osobeni mentalitet i kulturni identitet "domicilnog" stanovništva, želja građana...
    Protiv: mala ekonomska, politička i vojna snaga i mogućnost gubitka nezavisnosti, nerazvijena politička i demokratska svest, ugroženost strukture "domicilnog" stanovništva prilivom doseljenika.

    Vojvodina bi, dakle, ako se "oslobodi" srpske vlasti, potpala ili pod vlast domaćih tzv. "došljaka" (dovoljno brojni, dobro raspoređeni i organizovani, politički ambiciozni) ili u politički nezavidan položaj u odnosu na neku drugu državu, ne baš prijateljski nastrojenu...

    Zato, ćuti i sedi di si...
  • sale sa salajke

    04.10.2017 16:04
    Vojvodina nikada neće krenuti putem nezavisnosti... nažalost, a ima tu materijala više nego u Kataloniji.
  • Ja

    04.10.2017 15:53
    Skoro veću glupost nisam pročitao on govori samo kako odgovara onima koji su za.... li sa Kosovom
  • G

    04.10.2017 15:46
    @VV - tačno je da se pojedinci u Vojvodini razlikuju po mentalitetu od centralne i južne Srbije. U centralnoj i južnoj Srbiji nema neofašista koji krađom i falsifikatima izmišljaju nacije i jezike, niti ima onih koji šikaniraju građane na osnovu mesta njihovog rođenja.
  • Neusatz

    04.10.2017 15:41
    Uprkos multi etničkom šarenilu, u Vojvodini još uvek vlada Austro-Ugarski mentalitet, a ne kao u Srbiji Turski, gde im je i turbo folk takav. Vojvodina nije Srbija, ona je pripojena voljom velikih sila, i verovatno će na isti način biti i odvojena, vraćena u zajednicu gde i pripada.
  • VV

    04.10.2017 15:26
    Iz komunjarske Jugoslavije u Srbski nacionalizam. E pa nemože više da se trpi i toleriše, jer Vojvodina nije nacionalistička nego multi etnička, i po mentalitetu se mnogo razlikuje od centralne i južne Srbije. A zbog pogubne politike koja vlada na ovim prostorima još od jogurt revolucije, jedini izlaz za Vojvodinu je samostalnost.
  • lokalpatriotizam

    04.10.2017 15:13
    Slažem se sa većinom komentara, meny likes.
    Bravo. Kataloijo!!!
  • dule

    04.10.2017 14:35
    Međunarodno pravo ustvari nije pravo nego je interes i sila.
  • Milos

    04.10.2017 14:22
    strucnjak biber
    Ovaj kvazi strucnjak nema pojma, prica gluposti , zasto i ostale regije nemaju pravo na nezavisnost? Ako je Spanija takva demokratija, zasto je policija tukla Katalonce? A Kosovo je uzrok svega ovoga, tu je otvorena Pandorina kutija. Bibere sedi jedan !
  • ex chapman

    04.10.2017 14:08
    Syldavia
    pročitaj, proskitaj. univerzitetski eggspert i Tintin
  • Jaja

    04.10.2017 14:08
    Nek dodje ovde da pbjasni razlike, pa nek ode u Barselonu.... Zbog ovakvih strucnjaka nasilje eskalira...
  • Boki

    04.10.2017 13:53
    Nisam cuo skor grdje laprdanje
  • Carls Tejlor

    04.10.2017 13:45
    Stvarno, u pravu je, razlikuju se ali samo po imenu hehe. Kvazistrucnjak.
  • VladaN

    04.10.2017 13:29
    dvostruki standardi.
    I Istra i Vojvodina jesi kao Katalonija. Obe teritorije si ratni plen i odluke manjine koje su u odredjenom istorijskom trenutku proglasile secesiju ili ih jee komunisticki rezim anektirao. Kosovo je drugaciji slucaj ali sigurno nije ni Istra, ni Katalonija a u slucaju ove nikada uredjene drzave, Vojvodina.
  • mada nocas udara

    04.10.2017 13:05
    Nije votka rakija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna