Autor: Kamatica

Info
22.06.2018.
14:49 > 14:49
Iako se na telekomunikacionom tržištu Srbije trenutno podrazumeva da mobilni operateri prodaju "zaključane" telefone, pravnici smatraju da operateri nemaju pravo da na taj način ograničavaju vlasnike mobilnih telefona.
  • Dragan

    22.06.2018 22:32
    telekom veli
    "bolje tehničke zaštićenosti i svođenja na najmanju meru zloupotreba uređaja, koje utiču na korisničko iskustvo"

    kakav BS!
  • @Tražite

    22.06.2018 19:27
    Necu po isteku vec od prvog dana
  • Dejan

    22.06.2018 19:13
    mob
    Mobilne telefone kupujte u svojoj reziji preko svog provreneog kupca, kod operatera samo po sim karticu, licno im narediti da ugase internet u romnigu i kraj price ! Kad vam zvekne mob kpljen kod njih, racun ide a mob na servisu koji vise nisu duzni da vam poprave u roku od 30 dana a pod izgovorm da prodaju uslugu a ne mob telefon !!
  • sale novosadjanin

    22.06.2018 19:09
    ...a sta je sa ugovorima ?
    teze ga raskinuti nego sto je srbiji bilo za zeljezaru smederevo ili brak izmedju supruznika...
    ja sa mts zelim da raskinem vec 7 meseci i stalno mi salju pretece e mailove i nekakve obracune troskova,bez obzira sto im nista nisam duzan po utrosenim impulsima..
    tarife ovde su 7 sdo 12 x vece nego u eu kod istih operatera...
    to im drzava dala !
    kao sto govorim vec 10 godina-ovo je tzv drzava sklepana po uputstvima banaka,tajkuna i kriminalaca !
  • Emanuels

    22.06.2018 18:57
    U EU je zaključavanje telefona strogo zabranjeno i spada pod vršenje krivičnog dela. Po njihovom zakonu ni jedan tele operater sa kim ste potpisali ugovor nema pravo da vam zaključa telefon i time vam zabrani da vi u toku trajanja ugovora ne možete koristiti i SIM karticu nekog drugog operatera. Vi ste kao potpisnik ugovora dužni da taj ugovor ispoštujete i da u naznačenom periodu plaćate fiksne troškove operateru kod kojeg ste uzeli aparat i SIM karticu, ali vi isto tako imate pravo da njegovu SIM karticu ne koristite već karticu nekog drugog operatera. Zato telefoni moraju biti otključani.
    Inače, u Srbiji, svaki servis za mobilne telefone poseduje softver uz pomoću kojeg mogu otključati bilo koji telefon, bilo kojeg operatera u zemlji ili u inostranstvu (ako je telefon donešen iz neke države van EU u kojoj se kao i u Srbiji telefoni zaključavaju). U zavisnosti od modela telefona, otključavanje naplaćuju od 1.000 dompar hiljada dinara.
  • Tražite

    22.06.2018 18:03
    Ko pita ne skita
    Mnogi ne znaju da po isteku ugovora tražite otključavanje i operater to uradi u poslovnici, odmah.
    Kad zaištete - daće vam se.
  • Alfred

    22.06.2018 17:58
    @B
    Već je tako. Pogledaj bilo koji telefon kod nekog operatera. Vidi koliko treba uz neku tarifu da ga platiš uz tarifu koja ti je dovoljna (a nisu ti neophodni silni Gigabajti, WiFi je svuda oko tebe, a i razni su načini da uštediš megabajte). Onda računaj:

    [njihova cena telefona uz tu tarifu]+24*[suma za koju bi dobio popust prilikom potpisivanja ugovora ako ne kupiješ telefon]

    Na ovaj način vidite da nas telefoni kod operatera koštaju skuplje nego da u nekoj od poudanih prodavnica kupite telefon na 24 rate bez kamate. Nažalost, za tako nešto je neophodno imati ugovor na poslu koji traje još minimum 24 meseca, ali i u tom slučaju možete uzeti uređaj na onoliko rata koliko Vam traje ugovor. Kao što vidite, mobilni operater zaradi na Vama više nego banka. Nudi Vam istu uslugu kao banka, samo je drugačije zove.

    Da ne pričam o tome da je taj telefon možda zaključan. Samim tim u inostranstvu ne možete da koristite domaću SIM karticu za internet u tom telefonu.

    A, da, a vezano za zaključavanje telefona... U SAD recimo zaključani telefoni koštaju drastično jeftinije. Pogledajte na netu, slobodno. Jesenas je recimo bio iPhone SE za sto i nešto evra u SAD da se uzme, ali zaključan na neku od njihovih mreža. Pa vi vidite koliko oni nas šišaju.

    U svakom slučaju, kupci su na potezu. NEMOJTE KUPOVATI ZAKLJUČANE TELEFONE. Mnogo gubite. Sa otključanim telefonom idete preko, kupite lokalnu karticu, i imate net bar za dopisivanje za recimo 5 evra.
  • Vrabac123

    22.06.2018 17:53
    Cene telefona kod operatera ne da su prenaduvane, nego nemaju veze sa realnošću i cenama van države.

    Neutralnost mreže nam je na nivou nule, sve dok Telenor i ostali budu davali "besplatne megabajte" i "10 gigabajta" za određene aplikacije.
  • Станко

    22.06.2018 17:49
    Жал
    Срби су навикли да је све онако како им се пласира. Чак и када знају да им се пласира неистинит појам од стране било које организације или групације, у стању су да кажу, не можеш им ништа, они имају неко оправдање. А оправдање је безобразлук.
  • Mile

    22.06.2018 17:22
    Monopol
    Na ovaj nacin operater se ponasa monopolisticki,to mora biti kaznjivo jer je u Evropi kaznjivo. Telenor je ovih dana visoko kaznjen u Norveskoj, upravo zbog monopolistickog ponasanja.
  • pera

    22.06.2018 16:17
    operater hoce da zastitti korisnike hahahahha
    mozda da ih zastiti od debljeg novcanika
  • toliko o zastiti

    22.06.2018 15:33
    i ostalim opravdanjima
    I u Telenoru i u mts-u je "otkljucano" 90% telefona
  • Pera

    22.06.2018 15:20
    Ja ima trenutno dva aparata koja sam dobio od Telenora a koji mi nikada nisu otkljucani jer je procedura bila veoma komplikovana, tacnije na prvi dopis nisu reagovali pa smo odustali jer ocigledno nemaju volju da daju kodove za otkljucavanje.
    Podrzavam da im se zabrani da zakljucavaju telefone. Ovo su nekada radili za telefone koji su se dobijali uz prepaid kartice u Evropi ali zakljucavanje telefona kada korisnik prakticno plati punu cenu je nas izum.
  • Prle

    22.06.2018 15:01
    Da
    Pa ko god kupi telefon dobije ga Zakljucanog ko ovde prica Istinu ?
  • B

    22.06.2018 14:58
    svakako
    ce uskoro prestati da daju telefone za 1RSD i pocece da ih prodaju skuplje nego u radnjama tehnicke opreme. A i ugovor je takav da si 2 godine korisnik telefona, tek posle dve godine vlasnik...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna