Info
28.08.2014.
07:15
Episkop bački Irinej razrešio je dužnosti sveštenika Aleksandra Popovića, koji službuje u Crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg u Bačkom Gradištu kod Bečeja zbog toga što on i supruga žive odvojeno od dece zbog njihove bolesti, tvrdi kum crkve Vladimir Jovanović.
  • 05.09.2014 05:42
    mira iz novog sada
    rekoh, poslusnost je velika vrlina vernika,i kao takva dar od boga, ali, ne slepa poslusnost, jer ni jedna vrlina pa ni ova ne sme biti slepa. vrlina rasudjivanja i samorasudjivanja je takodje od boga dar i on se ne sme zanemariti, to bi bio greh. zato izmedju ove dve vrline, dva dara od boga, neophodna je mudrost za njihov medjusobni balans u licnosti vernika. ovo sam naucila od nasih duhovnika koje kao vernik stavljam u red s ocem aleksandrom popovicem. te se slazem s Zarkom, da se pomolimo gospodu da se otac aleksandar popovic vrati za oltar.
  • Zarko

    04.09.2014 16:33
    Lepo je to gospoja Miro...
    ...ali kako ce nasi dusebrizinici reagovati sada na ova pisanija, neko ovo cita sigurno i znam da o.Aleksandar ovu podrsku nije trazio niti od nas niti od vernika u B.Gradistu i samo mu nanosimo stetu jer znate sujeta i gordost danas unistavaju svet. Mislite da ce imati i dalje blagoslov da predaje katihizis i dokle. A nepravda koju trpi i poslusanje koje ima svakako ce biti njemu na spasenje. Samo to treba objasniti deci i vernicima koji ce ga gledati kao nekog ko je rascinjen. Nego hajde mi da se pomolimo Bogu i ucinimo sta mozemo da se on vrati za oltar i radi ono za sta se skolovao, stojeci iza Istine u svakom trenutku kao i do sada. Da je vise bio licemeran i zmijski mudar sigurno ovo nebi docekao.
  • mira iz novog sada

    04.09.2014 11:15
    misljenje o komentaru u vezi razresenja svestenika
    svestenik aleksandar popovic je bio moj paroh dok je bio u novom sadu i zaista, ljudski sam bila tuzna sto je premesten u backo gradiste. sada kada cujem da je toliko dobrog uradio u backom gradistu radujem se zbog, i vernika iz backog gradista
    i oca aleksandra popovica. razumem vernike b.gradista ali, treba postovati odluku vladike irineja, samo bog zna koliko ce dece krenuti i ostati na hriscanskom putu i biti spaseno od zla, bas zahvaljujuci cinjenici sto im je otac aleksandar popovic sada veroucitelj. treba misliti na dobo onih vernika kojima nas divan otac aleksandar popovic sada dolazi i koji ce slusati njegova predavanja i savete.
    licno sam bogu zahvalna sto sam i onoliko koliko je bio moj paroh bila u prilici da me savetuje i upucuje.
    bog da nam ga cuva , ma gde je, a on je i ovim primerom, primer svima nama.poslusnost je velika vrlina vernika.
  • gradistanac

    02.09.2014 18:58
    pa nisu upitanju deca nego se tu krije nesto sasvim drugo sto se neobelodani to sta je po serdi nego je svestenik dzabe nadrljao a tome je kriv i namesnik iz begeja
  • Zarko

    01.09.2014 08:46
    Gospodi pomiluj
    Ovaj vapaj je za O.Aleksandra i njegove bliznje. Sta taj covek trpi vec neko vreme moze se nazvati torturom svoje vrste kakve nema ni na Kosovu...siguran sam. Nadam se da ces imati pravedne sudije na Crkvenom sudu kojem te predaju ( jer tako ces sigurno dokazati nevinost ), u suprotnom procices kao Hristos pred Pilatom. Svi ce oprati ruke. Ali avaj Oce, znamo pred Gospodom da si ti jerej vo vjeki, po cinu Melhisedekovom, da si dostojan / axios / svestenosluzenja i zato te je narod podrzao gde god si sluzio. Jer su se sreli sa istinskim jerejem a ne licemernim Kajafom. Tu tvoju predanost, posvecenost i ljubav ti niko nemoze oduzeti ni Vladika Backi ni njegov GPS o.sekretar ni o.telohranitelji oko njih koji se registruju po sto nizem IQ i sto vecim BMI. Nadam se da ce njihova dela uskoro na videlo....
  • Andrija Špek

    30.08.2014 18:31
    ...
    Iako nisam vernik (Naime, ateista sam) moram da se slozim sa Irinijevom odlukom glede ovoga.
    Gledajte da ne budete toliko emotivni (ostalim komentatorima...)
  • Vasilija

    29.08.2014 18:03
    molitva za oca Aleksandra
    Otac Aleksandar je pre svega izuzetan čovek i uvaženi sveštenik koji je dugo bogoslužio u crkvi na Novom naselju gde je bio omiljen medju vernicima. Kada je saopšteno da je dobio premeštaj prvo na Klisu a potom u Bačko Gradište svi u crkvi su plakali...treba li još nešto reći o ovom skromnom i plemenitom čoveku. Oče, molimo se za Vas.
  • 29.08.2014 07:43
    Sve je samo forma
    Na zalost,retko se sagledava cela slika.Vazno je drzati se nekih dogmatskih i formalnih resenja.Kod nas vise ne postoje ljudi,vec samo pragrafi i to protumacenih od ogranicenih ljudi.
  • sparrow

    28.08.2014 22:46
    malo od gradistanca
    1.Da li znate ko je sveštenik Namesnik Bečejske crkvene Opštine i zasto ga u opstini nalo ko podnosi?
    2.Da li znate kolika je plata svestenika u Backom Gradistu,a kolika nastavnika veronauke u srednjoj skoli? (25000 prema 45000 u korist nastavnika)
    U Backom Gradistu ima mesni dom zdravlja koji radi do 19:00,a posle se mozes samo bogu moliti da ti hitna nezatreba u toku noci,jer "kada" dodje,sledi transport za Becej,pa Senta ili Novi Sad (tako da nije 10 do 15 km,nego mnogo vise).
    25.08. se sveštenik Namesnik Bečejske crkvene Opštine (osoba koja je vladici prijavila gradistaskog svestenika ) nije hteo da pojavi pred mestanima koji su ga cekali kod seoske crkve i posle iskljucio mobilni telefon (da slucajno neko nedodje do njega).
  • 28.08.2014 19:52
    Za one koji ne znaju, vladika o svemu odlucuje i za sve je potreban "blagoslov" istog. A kada je vladika Irinej u pitanju, narocito se to odnosi na privatni zivot svestenika. Da otac Aleksandar moze(tj. da mu je dozvoljeno) da putuje svaki dan on bi to i ucinio. Cak ni njegova supruga ne sme da zivi u NS-u sa decom, vec u Backom Gradistu.
  • novosadista

    28.08.2014 19:39
    Ekspert opste nadleznosti NOVOSADSKO-BACKI KALIIGU
    Sta reci a ne zaplakati. Eksperti opste nadleznosti koji se razumu u sve i koji kroje sudbinu svima. Ponasa se ko u Rimu Kaligula...Ekspert. Predsednik EUO (EPARHIJSKOG UPRAVNOG ODBORA TJ VLADE) PREDSEDNIK EPARHISKOG SAVETA TJ SKUPSTINE, PREDSEDNIK CRKVENOG SUDA I NARAVNO DUHOVNIK...Naravno prava adresa za korupciju.... Dok se ne bude primenjivao zakon Karlovacke Mitropolije a tako je napolju tj van Srbistana , da crkvena opstina bira svestenika na konkursu a episkop samo potvrdjuje nece biti napretka ni boljitka.... Drzava u drzavi koja je sama sebi dovolja na celu sa VELMOZOM koji steta nije nasledna titula ... Sa ovakvim vladikom nek nam je Bog u pomoci ...
  • Ja iz Novog Sada

    28.08.2014 15:12
    Nije ih dao na usvajanje
    nego kod svojih roditelja.Pretpostavljam da nije želeo decu da voda od mesta do mesta službovanja, nego da pohađaju školu i sredinu kojoj pripadaju od prvog razreda...Ovo je dokaz da crkva funcioniše kao i vojska u staroj Jugoslaviji.Gde te bace u službu, seli se, pa Jovo nanovo svako malo...
  • 28.08.2014 14:09
    "Ne znam, dal' se kosi sa crkvenim nacelima, ali ostaviti decu na brigu drugima, jer su bolesna?!?"

    Ko kaže da je ostavio decu? Lepo piše da dete ne može da živi na selu iz zdravstvenih razloga, a sveštenik mora da živi u selu jer je tamo raspoređen. Da ovaj... (ne znam više ni kako bih ga nazvao) ima bar malo i srca i duše, premestio bi popa u grad da bude sa svojom decom, a ne bi se ovako iživljavao.
  • NSsam

    28.08.2014 13:32
    Ovo je samo povod
    Ovo je samo povod a razlog je sasvim nešto drugo. I nije ga smenio vladika nego sekretar Eparhije, "vladičić" koji vedri i oblači i vlada umesto vladike. Ko se njemu zameri, GOTOV JE.
    A kako vlada vladika, biće Vam jasno i kad kažem da više od dve godine ne dozvoljava izgradnju hrama na Grbavici, čije je kamen temeljac lično položio. E ali investitor ne da pare da prođu kroz njegov džep nego hoće da uloži direktno. Pa se to vladici i vladičiću ne dopada.
  • Radio Luksemburg

    28.08.2014 13:10
    Sta prica ovaj bradati Mula? I zasto su unutar crkvena pitanja ovog tipa vesti? Ovo je kao u Iranu jbt.
  • 28.08.2014 13:09
    Vi ljudi ne znate o cemu pricate... Zasto prosto ne cutite?
  • 28.08.2014 13:05
    @Andrija
    retko kad se slazem sa tobom ali si sad u pravu. vernik sam i odlazim u hramove ali se kler pogubio nacisto. nije vise ovo crkva nego SPC D.O.O.
    samo grabe i grabe. nikada dosta. svestenici se pomeraju zato sto nisu PODOBNI. nisu dovoljno klepali i dovoljno doprinosili vladikinom budzetu. zna se tarifa za svakog svestenika.


  • 28.08.2014 13:01
    mda
    Ne znam, dal' se kosi sa crkvenim nacelima, ali ostaviti decu na brigu drugima, jer su bolesna?!? Alo covece?! Pa kad mi je dete bolesno, nema posla koji me odvoji od njega.
    Pope svaka ti cast!
  • nshappy

    28.08.2014 12:55
    lol
    Jedan čika u haljini rekao drugom čiki u haljini da više ne sme da izvodi iracionalne rituale, već samo da deci priča bajke. Ma idi molim te...
  • ...

    28.08.2014 12:37
    ljubi ga majka...
    jel to crveni vladika opet briljira?
  • Александар

    28.08.2014 12:12
    Секретару Синода би било боље да се распитате како "један од најбољих епископа" "брине" о породичним људима и свештеницима пре него што да изјаву. Ми у Новом Саду ипак најбоље знамо о чему и о коме се највише брине "најбољи"..
  • Ja

    28.08.2014 12:10
    "Episkop Irinej razrešio sveštenika jer ne živi sa decom"

    A je l' živi on sa decom? Ima li on dece? Ako nema (a nema, osim ako...) odakle mu onda pravo da se ovako ponaša?
  • jo

    28.08.2014 11:56
    E moj episkope
    Kad sam video one slike sa sabora u BG i ko se čime vozi tu prestaje svaka priča i poštenju i moralu
  • Kristina

    28.08.2014 11:14
    strasno
    Otac Aleksandar je jako dobar pre svega čovek a onda i sveštenik.Ne mogu da verujem da su ga raščinili.Razočarana
  • 28.08.2014 09:56
    Ok, ok... Nego, kad će crkva početi da plaća porez?
  • Dr.Marks bez Engelsa

    28.08.2014 09:49
    Opet ovaj i njegove budalastine...
    Mislim da je krajnje vreme da napravimo peticiju za rascinjenje Episkopa Backog Irineja.
  • Caca

    28.08.2014 09:46
    Popovi....
    Popovi = lopovi!, molim se jedino Svecu Patrijarhu Pavlu i Bogu.
  • Che

    28.08.2014 09:29
    Episkop zna najbolje (ili kako mama kaze)
    Neverovatno kako se episkopi SPC rayumeju u sve i svasta ko i ministar Velimir Ilic. Iako su se odrekli nacina zivota, kojim yivi vecina obicnih ljudi, iako nisu vaspitali niti podelili parce hleba sa decom, rayumeju se u porodicu, vaspitanje, obrazovanje, finansije i u njihovu se nesumnja, kakve li samo gluposti prave, kako trose novac, kako niko u dryavi nema prava da ih kontrolise, cudo jedno.
  • Lara

    28.08.2014 09:26
    Pitanje: zašto...
    nisu rasšistili svoje svešteničke i ostale članove pod crkvenim titulama koji su se ogrešili o ovozemaljske ZAKONE? Šta je sa pedofilima, bogatašima? Njih su "sklanjali" u Patrijaršiju. Kod njih ne važi ni BOŽIJA ni OVOZEMALJSKA PRAVDA!
  • pop

    28.08.2014 09:08
    jedan je patrijarh Pavle
    Svi ste vi jedna bagra,zajedno sa politicarima!
  • Orwell Vegan

    28.08.2014 08:57
    Sve dok vam trebaju svestenici
    Boga necete videti.
  • 28.08.2014 08:43
    A što ne bi putovao u Bačko Gradište, a da on i supruga žive sa decom? Sebičnjak! Lako je biti dobar sveštenik, kada te svi hvale, a nije lako biti dobar roditelj, kada se za to se ne dobijaju pohvale. Episkop je potpuno u pravu.
  • Richard Dawkins

    28.08.2014 08:37
    religija = zlo
  • 28.08.2014 08:24
    Kakva glupost, sačuvaj nas Bože!
  • Andrija Šrek

    28.08.2014 08:09
    ...
    Ne razumem. Zar nije njegova privatna stvar kako organizuje život u okviru svoje porodice? Kakve to ima veze sa poslom?
    Zamislite kada bi nadležni ministri u svim oblastima davali otkaze ljudima koji ne žive sa svojom decom?
  • 28.08.2014 07:40
    ko i kako sudi
    znamo mi kako je narod prijemciv za svasta i svakog...postoje pravila i ona su prosta i iskljuciva, njih se strogo pridrzavamo... ili budemo zemlja srbija...tesko je suditi drugima, nisam vernik cak ni srbin ali Episkop Irinej je duhovna osoba, ispitao je prethodno u sebi svoje odluke a Bog moze da ih preispituje, ne mi (red poslusnost hierarhija...)sto nije negacija brojnih dobrih strana razresenog svestenika o kojima narod govori
  • 28.08.2014 07:36
    Ovo je jako čudna vest
    Kad ti se zatucani justinovci petljaju i u crkvu i u državu i u život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna