Isin krik odzvanja Dunavskim parkom

U Dunavskom parku danas se čuju tužni krici labuda Ise, koji je noćas ostao bez svoje porodice.

U Dunavskom parku danas se čuju tužni krici labuda Ise, koji je noćas ostao bez svoje porodice.

Kako se na licu mesta uverio reporter 021, povremeno se čuje kričanje koje, kako objašnjavaju stručnjaci, predstavlja tugovanje zbog ogromnog gubitka.

Oko labuda danas se okupljaju mnogobrojni Novosađani, koji sa tugovanjem posmatraju ovog samca, ali im se zbog bezbednosti ne dozvoljava da prilaze preblizu.

Ne prilazite Isi

Ornitolog i član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Draženko Rajković kaže za 021 da Isa i Bisa pripadaju crvenokljunim, odnosno labudovima grpcima, sa karakterističnim grbama iznad kljuna. Labudovi grpci su agresivne jedinke koje vole da demonstriraju svoju veličinu i silu širenjem krila, srčano brane svoju teritoriju, a naročito svoje gnezdo. Ta agresija, kako kaže Rajković, nije postojala kod Ise i Bise, koji su bili odomaćeni stanovnici Dunavskog parka, često u društvu dece, brzo prilagodljivi uslovima humanim za boravak i nikada nisu izazivali nikakve incidente.

"Ako ste dobri prema njima, oni vam isto tako vraćaju. Ovaj novosadski par se uglavnom šepurio i hvalio se svojim mladuncima", navodi Rajković. Kako kaže, ono što možemo da očekujemo je da će Isa biti uznemiren i patiće kao i ljudska vrsta nakon gubitka članova porodice. Biće nepoverljiv prema ljudima, a trebaće neko vreme da se to poverenje vrati.

"Jako je teško da će neki drugi labud iz prirode popuniti Bisino mesto, ako uzmemo u obzir i to da Isa i Bisa nisu živeli u okruženju baš potpuno prilagođenom labudovima, već prilagođeni urbanoj sredini. Sigurno je da će do zime Isa biti sam, a na zimu bi mogao i da ode na kratak put, ukoliko ga 'Zelenilo' ne uhvati i smesti na sigurno. Isu sada treba što više ostaviti na miru i izolovati od velikog broja ljudi, kako bi se što pre oporavio od ovoga", kaže Rajković.

Za kratak period, Isa je doživeo velik stres, a iako se čini da nije tako, labud vrlo dobro zna šta se desilo.

"Najbolje je sada stvoriti mir, pa ćemo videti od stava i ponašanja u narednim nedeljama kako će se postupiti na zimu. U suštini, jednom oformljeni par ostaje zajedno do kraja života, ali kao i kod ljudi, posle gubitka, dešava se da jedan od partnera koji je ostao živ uspe da prežali uginulog para i taj lanac u prirodnom procesu mora da se prevaziđe, jer vrsta mora da preživi. Najveći broj labudova samaca uspeju da nađu partnera, ali za to treba vremena", kaže naš sagovornik i napominje da je labudu samcu sada potrebno mnogo brige i čuvanja.

Isa će biti do smrti veran Bisi

Uzgajivač labudova iz Sremske Kamenice Radovan Kokar, koji je Isu i Bisu pre 15 godina poklonio Novom Sadu za 021.rs kaže da se ovaj par labudova nikada za života nije razdvajao, te da će preostali labud verovatno imati velikih problema da se prilagodi na novonastalu situaciju.

"Labudovi su životinje jako vezane za svog bračnog druga, kad se upare budu doživotno zajedno, te kad jedan umre onda se ovaj drugi ne pari više i ostane mu veran do smrti", rekao je on i napomenuo da su Isa i Bisa i ovako imali dosta problema pri parenju, jer su se teško navikli na Dunavski park i ljude. Ukoliko se tu budu i dalje gajili labudovi, kao simboli Novog Sada, Kokar ističe da bi Dunavski park trebalo što pre ograditi.

"Ja sam još pre par godina govorio da park treba da se ogradi. Vlasti stalno istogovore, da su svesni toga ali da nema novca jer je to velika investicija. Možda sada kada se ovo desilo neko nešto uradi po tom pitanju", kaže on.

Kako 021 saznaje, dalja sudbina labuda Ise je vrlo neizvesna i tužna, jer se još ne zna gde će on boraviti tokom zime niti da li će ikada ponovo imati bračnog druga i porodicu.

  • Mila

    17.05.2016 22:49
    Bisa i Isa
    Kasnim sa komentarom,al ne trpim laži. Oni, koji su prvi videli i slikali osakaćene mladunce,kojima su kornjače (kako tvrde mediji) hirurški precizno "odgrizle" krila, kao i "zaklanu" Bisu (bez kapi krvi na perju) znaju da su ova zlodela učinili ljudi, a ne kornjače i psi.Životinje ne mogu da opovrgnu optužbe, ali zato MOĆNICI mogu da zaštite svoju obesnu decu. Naknadno objavljene fotografije su stigle preksno. Mnogi Novosađani su već videli originalne. Toliko truda da se zataška istina. Koliko je koštala ta "istina"?
  • @gagi

    15.10.2015 13:49
    I labudovi su ziva bica, i strasno je na koji su nacin uginuli..
  • m

    15.10.2015 12:02
    e kad bi malo izasli nocu u grad da vidite sta vam omladina radi bilo bi vam jasnije a i taman da vidite taj razjareni copor pasa koji hara gradom,uopste nije prijatno kada ih sretnete nocu u gradu...da su napali neku od moje dece licno bih isao po gradu i jednog po jednog resavao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti