Francuska ograničila transfuziju krvi zbog rizika od širenja zika virusa

Francusko Ministarstvo zdravlja je uvelo 28-dnevnu zabranu transfuzije krvi za osobe koje dođu iz zemalja u kojima je rasprostranjena zaraza zika virusom.

Smrtnonosni virus zika širi se velikom brzinom u zemljama američkog kontinenta i šire, a Svetska zdravstvena organizacija je prošle nedelje upozorila da je reč o globalnoj pretnji.

Virus se prvenstveno prenosi ujedom komaraca aedes, ali se prenosi i transfuzijom krvi i polnim odnosom.

Francuska ministarka zdravlja Marisol Touraine je za francuske medije kazala da ljudi koji su boravili u području u kojem je zabeležen virus zika ne mogu davati krv 28 dana po povratku u Francusku.

Preporučila je takođe da sve trudnice obaveste nadležne institucije ukoliko su putovale u rizična područja.

Ona je potvrdila informaciju da je na teritoriji prekomorskih francuskih regija zabeleženo 18 slučajeva zaraze virusom zika.

Zika je potvrđen u više od 30 zemalja otkako se prošle godine pojavio u Americi, uzrokujući deformacije mozga kod hiljada novorođenčadi. Lek i vakcina za taj virus ne postoji.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet