Ponovo odložen stečaj u "Stanu", proces se razvlači do izbora

Na ročištu u novosadskom Privrednom sudu, održanom danas, ponovo je odloženo pokretanje stečaja JKP "Stan", a naredno ročište zakazano je za 22. mart.

Do odlaganja je došlo nakon što je advokat direktora "Stana" Gorana Zarića, juče sudu priložio podnesak u kome stoji da se moli odlaganje ročišta jer uprava "Stana" trenutno radi na pisanju plana reorganizacije, koji ne može biti gotov jer nije gotov ni vanredni izveštaj revizorske komisije, koji je takođe trenutno u izradi.

Sudija Vladislav Kurtek je po treći put prihvatio ovo obrazloženje za odlaganje ročišta, a Aleksandar Marić, predstavnik dvadesetak radnika koji su ovaj slučaj pokrenuli, na ročištu je izjavio da zbog ovolikog odlaganja i činjenice da svi trpe velike pritiske razmišljaju da povuku predlog stečaja, ali da će definitivnu odluku doneti naknadno.

Uprava ovog javnog preduzeća stava je da ne postoje razlozi za stečaj jer "Stan" izmiruje obaveze prema Poreskoj upravi, i delom prema zaposlenima i bankama, te da rade na planu reorganizacije. S druge strane sam predsednik sindikata to preduzeća Vladimir Raca nedavno je izjavio za medije da oni uopšte nisu upoznati s planom reorganizacije i da to radi radna grupa koja treba da ih uključi naknadno.

Da u ovoj situaciji svaka strana vuče konce na svoju stranu, dok se firma raspada, a na radnike niko i ne misli, svedoči izvor 021.rs, koji je želeo da ostane anoniman, a koji ističe da "Stanom" trenutno upravljaju SPO i Pokret "Drina Dinara Dunav".

"Ovolika odlaganja su potpuno politički instruisana, a preti se kako radnicima, tako i samom sudiji. Mi očekujemo da će se ročišta odlagati do izbora, jer koalicija koja trenutno upravlja "Stanom" je svesna da im se bliži politički kraj te sada hoće da pokradu šta se još pokrasti može, jer znaju da posle neće moći", rekao je naš izvor.

Prema saznanjima do kojih je došao 021.rs, Grad novčano pomaže "Stan", a taj novac se koristi za plate radnika dok se dugovi ne vraćaju, jer se fakture selektivno plaćaju. "Stan" čak dobija i nove poslove ali, kako nezvanično saznajemo, mora da angažuje podizvođače radova, a radnici "Stana" tavore u firmi jer nemaju novca za gorivo.

Podsetimo, dugovi "Stana" kreću se oko 630 miliona dinara. Preduzeće je najviše dužno Poreskoj upravi – 350 miliona dinara, Komercijalnoj banci oko 83 miliona dinara i AIK banci oko 30 miliona, dobavljačima i drugim komunalnim preduzećima oko 170 miliona dinara. Međutim, firma ima i dužnika koji duguju oko stotinu miliona dinara, dug koji preko objedinjene naplate treba da stigne i na račun "Stana" za usluge koje radi održavajući stambene zgrade.

Pokušaj uvođenja stečaja potekao je od dvadesetak radnika "Stana". Prvo ročište bilo je u oktobru 2015. godine, ali je odloženo za novembar jer nije bilo jasno da li firma polovinu prihoda ostvaruje samostalno ili iz dotacija od osnivača, Skupštine grada. Stečaj je moguć ukoliko polovinu prihoda ostvaruje na tržištu, u suprotnom nije. Na drugom, novembarskom ročištu, u sud su došli predstavnici Grada i Komercijalne banke i dali garanciju da će Komercijalna banka refinansirati dugove "Stana”, a sud je to uzeo za garanciju i zakazao treće ročište za danas, koje je završeno novim odlaganjem.

Autorka: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • Neusatz

    10.02.2016 20:12
    Al' će se nečiji kumašin dokopati dobrog placa ...
  • Nosonja

    10.02.2016 16:19
    Drinu neces ispraviti Bokane al Slobica oce!Ima da robijate !Slobice robija ti negine!
  • Zemljoposednik

    10.02.2016 15:10
    Cinjenica da za nove poslove "Stan" uzima podizvodjace jer nema sredstva da plati ni gorivo svojim zaposlenim nema veze sa mozgom jer taj prvo legne na racun "Stana" a na koju fudbalsku caroliju ga oni prebace podizvodajcu iako je red poverilaca nad kasom "Stana" od Najlona do Miletica. Pretpostavljam da nove poslove obavljaju podizvodjaci koji su vezani sa poslovodstvom firme i njima se novac odmah uplacuje jer niko normalan ne bi usao u kombinaciju sa firmom pred stecajem. Da se opeljesi mrtvac dok izdise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti