Ministarstvo poljoprivrede: Podaci o kontrolama mesara su strogo poverljivi

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da su sve informacije o kontrolama mesara na teritoriji Srbije poverljive i da se mogu dostaviti samo policiji ili tužilaštvu.

Nakon što je tokom prošlonedeljne afere javnost ostala uskraćena za brojne odgovore na pitanja, kakvo zaista meso i mesne proizvode jedemo, 021 je zatražio neke odgovore od najvažnijeg tela u državi - Ministarstva poljoprivrede.

Ovaj organ upravljanja je na pitanja koje su mesare kontrolisali i kada, kakvo je stanje zatečeno na terenu i da li je bilo nepravilnosti, odgovorio na čudan način. Tekst odgovora prenosimo u celosti.

"Informacije o službenim kontrolama subjekata u poslovanju hranom koje sprovodi veterinarska inspekcija se, u skladu sa Zakonom, dostavljaju Ministarstvu u obliku mesečnih, kvartalnih i godišnjih izveštaja. U izveštajima se ne navode poslovna imena i nazivi kontrolisanih subjekata u poslovanju hranom, s obzirom da je inspektor dužan da informacije o nalazima u toku službene kontrole čuva kao poverljive. Shodno navedenom, objavljuju se samo zbirni rezultati službenih kontrola i obim preduzetih mera. Iz navedenih razloga sredstvima javnog informisanja ne možemo pružiti informacije direktno vezane za inspekcijski nadzor nad subjektima koji su bili predmet kontrole. U slučaju potrebe, istražnim organima možemo pružiti detaljne podatke o svakom izvršenom nadzoru".

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za 021.rs kaže da "kada se od bilo kog organa vlasti zatraži neka informacija on je dužan po zakonu ili da vam je da, a ukoliko smatra da postoji neki zakonski razlog koji ga u tome sprečava, onda treba da navede taj razlog".

Prema njegovim rečima, informacija tipa "to je poverljivo" sama po sebi ne znači ništa. "U krajnjoj liniji je neophodno navesti zašto je informacija poverljiva, na osnovu kog člana kog zakona i dati obrazloženje tog stava, što se u konkretnom slučaju nije desilo", kaže on.

"S obzirom da je reč o organu vlasti mogu samo da pretpostavim da bi se oni mogli pozivati na Zakon o tajnosti podataka, koji Srbija ima već pet godina. Ali da bi neka informacija po tom zakonu mogla biti poverljiva, to bi značilo da bi njeno odavanje značilo štetu po interese države Srbije. O ovom kontekstu teško da bi te informacije mogle ugroziti državu jer se radi o zdravlju ljudi", jasan je Šabić.

Na nivou cele Srbije svega 260 inspektora vrši inspekciju u čak 1.000 domaćih klanica. Kako je vrlo uzak krug onih koji mogu saznati koji su rezultati rada ovih inspekcija, odgovor smo potražili i od Nacionalne organizacije potrošača Srbije, koji su potvrdili da ni oni već punih 10 godina, od kako je donet Zakon o bezbednosti hrane, nisu uspeli da dobiju odgovore na pitanja kakvo meso građani Srbije jedu.

"Više puta smo im postavljali pitanje na osnovu kog zakona i zašto su neki podaci tako poverljivi. Kada sektor veterine Ministarstva poljoprivrede objavi da su sa tržišta povučeni neki mesni proizvodi, da je uništena neka količina neispravnog mesa, oni su takođe saučesnici u obmani potrošača ako ne kažu od koga su oduzeli i kod koga su pronašli te nepravilnosti. Zapravo, samo potrošači mogu da kazne nesavesne proizvođače", kaže za 021.rs Goran Papović, predsednik ovog udruženja.  

On je naveo da Nacionalna organizacija potrošača Srbije nikad nije dobila nikakve konkretne podatke o ovoj temi, već samo izgovore "da je stvar u postupku i da je pokrenuta prekršajna prijava protiv određene mesare gde su nepravilnosti uočene, te da zato informacije moraju ostati poverljive".

"Jasno je da se ne poštuje Zakon o bezbednosti hrane, da je to vrlo začaran krug i da svega jedna ili dve osobe u Ministarstvu odlučuju šta je za građane Srbije dobro, a šta ne. Zbog takvog načina rada Sektora veterine i drugih sektora otvorena su širom vrata za mito i korupciju, jer nemoguće je da potrošači nemaju prava da znaju šta jedu. Pozivaju se na nekakve pravilnike i zakone, a nikom neće da kažu koji su to zakoni koji zabranjuju da nam kažu šta su kontrolisali i gde da jedemo ispravnu hranu", zaključuje Papović.  

Autorka: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • Cinik01

    15.02.2016 21:09
    Neka kriju
    Pa sta ako ne objavljuju podatke o kontrolama ... kad te zaraze svakako ces znati gde si kupio meso.
  • Betmen

    15.02.2016 20:53
    I vaša deca botovi piju tu vodu koju Matijevići i slični zagadjuju.
    I vaša deca će možda pojesti neki ćevap ili pljeskavicu u nekom kiosku koja je napravljena od neispravnog mesa.
    Ali nema veze, glavno je da ste vi dobili vaš sendvič. Prijatno !
    (ima li mesa u sendviču ?)
  • Observer

    15.02.2016 08:48
    Pametnjakovići
    Vidim pametnjakoviće u komentarima, a i Papović nije bolji. Unošenje panike, bez razloga je kažnjivo. Znam da inspekcije rade redovan posao po Pravilniku. Ako sumnjate u bilo koji proizvod, gosp Papoviću i sl. uzmite meso, prerađevinu iz mesare, pošaljite je na analizu i onda ste mirni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.