Zlato će poskupeti za 20 odsto, vredi ulagati?

Cena zlata narednih nedelja mogla bi da poraste pet odsto, a za nekoliko meseci dodatnih 15 procenata, pa analitičari savetuju ulaganje u ovaj plemeniti metal, što mogu da urade i građani Srbije preko brokerskih kuća.
Vrednost zlata je na najvišem nivou u poslednjih godinu dana jer zbog previranja na svetskim finansijskim tržištima i oštrog pada cena deonica, ulagači traže sigurno utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju pouzdanim u neizvesnim vremenima. U četvrtak je unca zlata dosegla 1.262 dolara, ojačavši pet odsto u jednom danu, tako da je od početka godine cena povećana skoro 18 odsto, nakon tri godine gubitaka.
 
Miroslav Radaković, izvršni direktor brokerske kuće "Sinteza invest grupa", kaže za Kurir da je cena zlata na svetskim berzama juče nakratko stagnirala, ali ipak je ovo najbolja sedmica ovog plemenitog metala u poslednje četiri godine, što može signalizirati da investitori traže sigurnu luku nakon velikih promena na tržištima akcija. 
 
- Razlozi pojačane tražnje za zlatom i obveznicama jesu rastući rizici od nenaplativih kredita u EU bankama, strah od globalne recesije zbog usporavanja rasta Kine i slabljenje dolara. Ako u narednim nedeljama na globalnim tržištima budemo videli nastavak rastuće neizvesnosti, očekivano je da sledeća stanica za zlato bude oko 1.300 dolara za finu uncu, što je za oko pet odsto više u odnosu na trenutni nivo. Ako se desi da cena probije ovaj važan psihološki i tehnički nivo, sledeća zona cenovnog balansiranja mogla bi da bude od 1.420 do 1.450 dolara - smatra Radaković i dodaje da možemo da očekujemo da u srednjem roku cena zlata nastavi da raste.
 
Autor: Kurir

Teme

zlato
  • Dr Dragan Dejković

    14.02.2016 08:29
    Kupovina FINE GOLD-a
    Zlato na papiru "tamo negde" ili zlato u elektronskoj formi, NIJE dovoljno sigurna opcija za kapital.
    Investiciono zlato (FINE GOLD čistoće 999.9) koje možete imati u fizičkom obliku i regularno ga posedovati, prava je mogućnost za građane. Proizvodi se u različitim apoenima: 1, 2, 5, 10, 20, ... g
    Takvo investiciono zlato, koje neki nazivaju i monetarnim zlatom, možete fizički kupiti u Beogradu u kompaniji GOLDprofessionel, Balkanska 2.
  • može ali

    13.02.2016 14:28
    samo zalto u svom posedu...
  • goldivoje

    13.02.2016 14:07
    ako nešto preostane od minimalca - kupite par barela nafte..da imate za jahtu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.