Proteini nas najduže čine sitima

Istraživanje Univerziteta Perdu u Vest Lafajetu u Indijani pokazalo je da proteini čine da se najduže osećamo sitim.

Autori studije navode da su tokom istraživanja želeli da se koncentrišu isključivo na jedno konkretno pitanje: kakvo dejstvo proteini imaju na sitost?

Nakon podrobne analize podataka iz nekoliko hiljada različitih istraživanja, naučnici su se zadržali na pet glavnih studija. U svakom istraživanju stručnjaci su do podataka dolazili istim putem – grupi ispitanika rekli bi da neko vreme gladuje, a zatim bi im davali namirnice bogate proteinima i beležili kako se osećaju tokom određenog vremenskog perioda.

Rezultati su pokazali da povećani unos proteina zaista produžava osećaj sitosti u odnosu na ostale namirnice, piše "Tajm".

Naučnici će dalje istraživati da li biljni i životinjski proteini imaju isti uticaj na osećaj sitosti, kao i da li proteini u šejkovima imaju isto dejstvo na sitost kao oni koji se unose žvakanjem.

Istraživanje je objavljeno u magazinu "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".

Autor: B92

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?