BMW se izvinio zbog nacističke prošlosti

Nemački proizvođač automobila "BMW" izvinio se zbog svoje ratne prošlosti, priznajući "sa dubokim žaljenjem" da je firma snabdevala naciste vozilima i da je koristila robovsku radnu snagu.

Izvinjenje i saopštenje "dubokog žaljenja" zbog uloge u korišćenju radnika-robova radi snabdevanja Hitlerovog Trećeg rajha oružjem i aero-motorima, kompanija je iznela zajedno sa vizijom nove ere u razvoju automobilske industrije.

U saopštenju se ističe da se kompanija suočava sa "mračnim poglavljem svoje istorije" u gradu Minhenu, odakle nacisti, odnosno nacistička partija, vuku svoje korene, piše "Dejli mejl".

Kompanija je koristila prisilne radnike, osuđenike i logoraše za proizvodnju aero-motora.

U međuvremenu, hiljade ljudi okupilo se danas u Minhenu na svečanoj proslavi 100 godina od osnivanja "Bavarske fabrike motora".

Autor: agencije

Teme

bmw
  • Jovica

    08.03.2016 11:20
    Ulaz u BMW muzej 10 evra, lopovluk ali ima sešta i viditi.AL

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti