Ideja "dajte investitoru sve što želi" je takmičenje u sirotinji

Savetnik za strana ulaganja Bogdan Petrović smatra da je sistem subvencija višestruko sporan i da bi taj novac Srbija trebalo da uloži u infrastrukturu.

"Mi smo dali na stotine miliona evra subvencionisanja u prethodnih sedam, osam godina. Za te pare mogli smo da napravimo mrežu autoputeva", kaže Petrović. Dodaje da je subvencionisanje sistem za koji niko nije dokazao da je neophodan, a uz to je i višestruko sporan.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da postane zanimljiva investitorima tako što će ponuditi infrastrukturu - da im obezbedi zemljište, autoput i da funkcioniše kao država.

"Mi nastavljamo da vodimo politiku koju je počeo da gura (Mlađan) Dinkić. Njegovi kadrovi i dan danas sede u vladi. Taj princip - jurenja investitora, davanja subvencija, bez ikakve analize šta su nama subvencije dale i koji je stepen isplativosti", navodi Petrović za N1.

Većina subvencija u "treš industrije"

Dodaje da se takmičenje u privlačenju investitora nije pokazalo isplativo i da oni dolaze i ako ne dobijaju subvencije: "Imate primer sjajnih investicija gde nisu date subvencije. Imate ceo IT sektor. Laka je priča - e ajde da damo šta god da traže pa to će biti dobro".

"Ta ideja "dajte investitorima šta žele" je takmičenje u sirotinji", kaže Petrović i ističe da se većina subvencija daje u kablovske industrije, koje su "treš industrije", gde je najgore plaćen rad.

"To moraju da rade ljudske ruke. I onda za pet godina kada investitoru istekne ugovor, on ode u Makedoniju. Na koji način mi pravdamo to? Damo mu 10.000 evra po radnom mestu. Koji je stepen isplativosti?", pita se Petrović. Dodaje da je recimo Mišelin uložio dosta u Srbiju i pre subvencije.

"Postavlja se pitanje kako su oni došli u Pirot i investirali do tad, a niko im nije poklonio ništa. Oni su platili da bi ušli u Pirot i došli do svoje fabrike", navodi Bogdan Petrović.

Podsećamo da je ovih dana burne reakcije izazvala odluka države da engleskoj softverskoj kompaniji "Endava" dodeli subvenciju za zapošljavanje. Zahtev srpskih preduzetnika iz sektora informacionih tehnologija da se odluka poništi nije, međutim, urodio plodom. O tome opširnije pročitajte OVDE.

  • dzo

    23.10.2016 01:47
    Ta firma koja je subvencionisana i nije investitor, to vam je Mladja prodao foru.. Gledaj, oni im plate da oni kao dodju (od nasih para) i placaju mizerno skoro_pa_robove od njihovih sopstvenih para koje nakradu kroz razne izmisljene takse i akcize. I onda taj nazovi_investitor kroz par godina utekne i pokupi cist profit, tj traje taman toliko koliko mu mafija iz Nemanjine plati za dohotke i sve ostale troskove.. Pa i ja bih tako da investiram.
    Sto ne dodje neko bez subvencija da zaposli ove silne diplomce da ne beze preko?
  • socko

    22.10.2016 15:09
    Subvencije su samo izgovor - sistem je da se % od subvencija prelije direktno u džepove političara. Naravno da političari znaju a je to štetno za državu, ali ih baš briga-korisno je za lični džep.
  • Čemu graditi svoje?

    22.10.2016 13:57
    Što bi mi imali nešto svoje (to su glupe socijalističke ideje), kada stranci mogu imati nešto svoje kod nas i izrabljivati nas uzevši nam i državu na kraju?
    Naravno, za sprovođenje tih ideja odgovoran je Glavni Sluga.
    Pre oduzimanja države, oni se doseljavaju jedan po jedan (kao "investitori").
    Ako niste primetili, ljudi odavde odlaze. Jer nemaju svoje.
    I, dokle ćemo se slagati sa tim planom "napretka"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija