Poskupeće cigarete i alkohol: Dažbine za rakiju i viski moraće da budu iste

Prema zahtevu Evropske unije, akcize na domaća žestoka pića i cigarete biće povećane od Nove godine.
- U Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi naša akcizna politika za ovu robu trebalo da se uskladi sa standardima EU. Ukoliko se dosledno budu sledila uputstva Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po litru. Drugim rečima, sadašnja akciza na srpsku šljivovicu koja iznosi 124 dinara, biće 316 dinara, koliko se plaća i na litar uvoznog viskija. Ovakva drastična korekcija plod je upozorenja EK, koja smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća pića, što nije u skladu sa principima Brisela - navodi izvor Blica.
 
Taj izvor iz Vlade kaže da je zbog ovako čvrstog stava gotovo izvesno da će morati da se menja akcizna politika za domaću rakiju, ali i cigarete.
 
- Za razliku od rakije gde bi trebalo da udar bude drastičan, kod povećanja akciza na cigarete će se ići postepeno jer će se izraditi akcizni kalendar za naredne četiri godine. U njemu će se, kao i u prethodnom, dva puta godišnje korigovati ove dažbine. Naime, u EU je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to 50 evra. Tu razliku treba da premostimo u narednim godinama - objašnjava sagovornik lista. Dodaje da su ove mere uslov za otvaranje poglavlja 16 i 29.
 
Domaći proizvođači rakija ne odobravaju ovaj potez.
 
- Ako se to desi, a ima naznaka da hoće, onda će legalni proizvođači preći u ilegalne. Zbog nameta u poslednje dve godine iz evidencije proizvođača alkohola izbrisano je 2.000 firmi. Ako se ova mera usvoji, država mora da izdvoji podsticaje za proizvodnju domaćih rakija jer je to srpski brend u svetu - kaže proizvođač rakije Ljubiša Zirović.
  • ntn

    13.11.2016 11:57
    Ko li me je cenzurisao
    Da`l Captcha, da`l neko drugi?
    A samo napisah: Može! Ali da zakon stupa na snagu danom ulaska u EU!
  • Nik

    13.11.2016 11:52
    Kada i plate budu na EU nivou, mozemo pricati o basnoslovnim povecanjima cena, ma o cemu se radilo.
  • Proizvodjač

    13.11.2016 10:26
    Srbistan
    Uskladiće sve al zarade ne. Pa valjda je kontra mera smanjenje carina ako nekog interesuje kućni budžet građana Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.