Facebooku zbog netačnih informacija preti kazna od 179 miliona dolara

Evropska komisija je optužila društvenu mrežu Facebook da je ustupila pogrešne i obmanjujuće podatke pre kupovine WhatsAppa 2014. godine za 19 milijardi dolara.

Evropska komisija je tražila informacije kako bi se utvrdilo da li se radi o antikonkurentnom biznisu. Ako Facebook ne pronađe pristojan izgovor za obmanjivanje Evropske komisije pre 31. januara 2017. godine, mogao bi biti novčano kažnjen do 179 miliona dolara.

Žalba Evropske komisije se odnosi na prirodu dogovora o deljenju podataka između Facebooka i WhatsAppa. Godine 2014. je Facebook obavestio Evropsku komisiju da će biti nemoguće automatski povezati podatke između dva naloga pomenutih servisa, no, u augustu ove godine je društvena mreža uvela novo pravilo koje to podrazumeva. Korisnički podaci WhatsAppa, uključujući i telefonske brojeve, dele se sa Facebookom kako bi se mapirale društvene konekcije i dostavile relevantnije reklame na oba servisa.

Evropska komisija ne veruje da je deljenje ovih podataka antikonkurentno, jer postoji mnogo drugih kompanija koje nude slične usluge. No, to nije izgovor za ustupanje netačnih, odnosno nepreciznih podataka.

"Kompanije su obavezne da Evropskoj komisiji ustupe tačne informacije tokom istrage. U ovom slučaju preliminarni stav Komisije je da je Facebook ustupio netačne ili obmanjujuće informacije tokom istrage o kupovini WhatsAppa", izjavila je komisarka Mrgret Vestager.

Facebook ima rok do 31. januara da odgovori na optužbe, a ako ne bude dao adekvatne razloge za svoje postupke, suočiće se s novčanom kaznom koja može iznositi do 179 miliona dolara.

Facebook je izdao saopštenje.

"Konstantno smo davali tačne informacije o našim tehničkim mogućnostima i planovima, uključući kupovinu WhatsAppa i dobrovoljne brifinge pre promene pravila WhatsAppa ove godine. Zadovoljni smo što Evropska komisija stoji iza svoje odluke te ćemo nastaviti da sarađujemo i delimo informacije sa zvaničnicima kako bi rešili svoja pitanja", saopšteno je iz Facebooka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.