Srbija neće skoro ući u Svetsku trgovinsku organizaciju zbog GMO

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da ne veruje da bi Srbija u kraćem roku mogla da postane član Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog ogromnog pritiska javnosti da se ne dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda (GMO), što je uslov za ulazak u tu organizaciju.
"Glavni problem za članstvo u STO je izmena propisa o GMO. Kod nas postoji izričita zabrana za proizvodnju i promet GMO, dok je u članicama STO to dozvoljeno. Naši propisi će teško biti promenjeni jer je ogroman i otpor javnosti da se skine ta zabrana", rekao je Ljajić. On je dodao da je za članstvo u STO neophodno obaviti multilateralne kao i bilateralne pregovore sa svakom zemljom.
 
"Preostaje da se od 163 zemlje članice STO obave razgovori još sa četiri - Brazilom, Ukrajinom, SAD i Rusijom. Posle toga ostaju multilateralni pregovori i prihvatanje standarda te organizacije", rekao je Ljajić. Sada, prema njegovim rečima, 25 zemalja pregovara o pristupanju u STO.
 
"Mislim da je velika šteta što Srbija ne može da reši problem oko proizvodnje i prometa modifikovane hrane jer će sve zemlje postati članice, osim 13 potpuno nepoznatih", rekao je Ljajić.
 
U Zakonu o GMO koji je donet 2009. godine u članu 2. navodi se da "nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije".
  • Stari

    09.02.2017 16:41
    Ljajicu nemoj sad i ti molim te, smatram te pametnog i tesko potkupljivog...pa valjda moze i drugacije. OK bicemo jedini koji nisu u STO i koji ne koriste GMO. Pametnim politicarima, ljudima i menadzerima upravo to moze bitu izuzetna sansa da se profilisemo na svetskom trzistu hrane kao lider u organskoj proizvodnji. Postavite strucne ljude, suzbijte korupciju, oslobodite trziste, ukinite monopol, pojacajte kontrole upotrebe pesticida, dajte seljaku zemlju, obezbedite subvencije poljoprivredi...i da vidis kako moze. Seljak ce napuniti dzepove od rada a politicar od poreza a ne od korupcije
  • Boki

    09.02.2017 00:02
    @Nsnn
    Hahaha "prskaju antibioticima" :)
    To samo moze seljak ako te bas ono jako mrzi.

    Za ostalo se slazem generalno ali imam jedno pitanje.

    Ako nesto genetski izmenis i to zesce kako znas da se to nece zesce odraziti ali na neku 5 ili 10tu generaciju ljudi??
    Samo pitam... Sve genetske promene su spore i idu sa reprodukcijom i kako su oni to ispitali i bezbedno je?

    I jos nesto. Nas seljak pravi seljak je potpuno unisten. I da prskaju ko ludi i treba ih pohapsiti.
  • NN

    08.02.2017 21:59
    Cudno
    Zivim u Kanadi I nailazim na nekim (boljim I skupljim) prehrambenim proizvodima "non-GMO" oznaku. Nesto kao kada stave "Organic" oznaku.
    Izgleda da tu ima dosta toga da se nauci. Ova vest gore je, izgleda, samo malo zaceprkala stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija