Švedska firma ima 40 zaposlenih, a nijednog šefa

Da li je firmi potreban pravi vođa na današnjem tržištu? Većina će se složiti da bez vođe ništa ne funkcioniše, ali ne i radnici švedske softerske firme "Crisp".
Naime, oni nemaju šefa, niko nikome ne naređuje šta treba da radi, a svih 40 radnika dolazi na sastanke i odlučuje zajedno, piše "Oddity Central".
 
Firma je postala poznata u svetu upravo iz tog razloga, a prošla je i kroz niz organizacionih struktura, uključujući i klasičnu u kojoj jedna osoba obavlja sve.
 
U početku se izvršni direktor birao na godišnjem nivou, ali je na kraju 40 ljudi odlučilo da je bolje sve odluke donositi u grupi.
 
Kako se kažnjavaju greške i ko je odgovoran za njih? Upravo je ovaj način rada motivisao svakog od njih na veće zalaganje i preuzimanje odgovornosti. Čak i kad dođe do greške, svako izrazi svoje mišljenje i pokušava da objasni kolegi zašto je neki potez bio najbolji u tom trenutku.
 
"Barem si učinio ono što si smatrao ispravnim u tom trenutku i onda možemo raspravljati o tome", priča Jasal Sundman, razvojni programer u "Crispu".
 
Jedinstvena švedska firma je poput porodice, niko nikome ne priča šta treba da radi, ali ne toleriše se kad se nešto zabrlja bez da se o tome obaveste ostali.
 
Dva do tri puta godišnje održavaju se četvorodnevni sastanci na kojima se odlučuje o stvarima koje utiču na svakog, poput menjanja pozicija, ali uopšteno radnici sami donose odluke.
 
Ovaj eksperiment zasad prolazi odlično, a trener Henrik Kniberg tvrdi da ne moraju pitati šefa za odobravanje projekata i budžeta, a firma brže odgovara klijentima. Radnici su takođe mnogo srećniji, što dokazuju i redovne ankete o zadovoljstvu osoblja s prosečnom ocjenom 4,1/5.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija