Nagli pad cene nafte

Cene nafte su naglo pale na najniži nivo od kraja novembra što je sa sobom povuklo i pad vrednosti akcija na početku trgovanja na Vol stritu.
Nagli pad cene nafte
Foto: Pixabay
Dok je na Vol stritu zabeležen pad, evropski indeksi su u solidnom plusu pošto je prevladao utisak da je centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron pobedio Marin Le Pen u televizijskoj debati, dok je nezavisno istraživanje pokazalo najveći privredni rast u evrozoni tokom šest godina.
 
Kompanija za pružanje finansijskih usluga IHS Markit saopštila je da je indeks nabavki u privredi porastao u aprilu na 56,8 poena, što je najviši nivo od aprila 2011, dok je prethodnog meseca bio na 56,4 poena. Indeks nabavki je porastao u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji.
 
U Njujorku indeksi Dau Džons, Standard end Pur 500 i Nasdak fluktuiraju oko nule, čime su se malo oporavili pošto su svi krenuli trgovanje iz minusa. Najveći gubici su zabeleženi u energetskom sektoru - akcije naftnih giganata Ekson mobajla i Ševrona su u padu preko jedan odsto.
 
Veliki pad vrednosti nafte, kojim je praktično poništeno poskupljenje posle dogovora OPEK-a o smanjenju proizvodnje, usledio je zbog zabrinutosti da će opet biti povećan višak nafte na svetskim tržištima. Američka laka nafta, prema podacima Blumberga, pojeftinila je za 2,4 odsto na 46,7 dolara po barelu, dok je nafta Brent u Londonu izbila 2,2 odsto vrednosti i prvi put od marta je na ispod 50 dolara.
 
Članice OPEK-a su s velikim proizvođačima izvan tog kartela poput Rusije u novembru dogovorili smanjenje proizvodnje na šest meseci što je gurnulo cene nafte na najviše nivoe u poslednjih 18 meseci. Očekuje se da će dogovor o smanjenju proizvodnje biti produžen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.