Banke nezakonito građanima naplatile više od 60 miliona evra

Banke pronalaze različite nazive za troškove kojim prikrivaju nelegalno naplaćivanje novca od građana.
Banke nezakonito građanima naplatile više od 60 miliona evra
Foto: Pixabay
Kako piše "Danas", neki od njih su "naknada za puštanje kredita u tečaj", "obrada kreditnog zahteva" ili "mesečna naknada za praćenje kredita". Do skora niko nije razmišljao o njima kao nezakonitima, ali ih je Viši sud u Somboru u pravnosnažnoj presudi proglasio takvima i naložio banci da klijentu vrati novac naplaćen za proviziju, a uvećan za zateznu kamatu.
 
Ako bi građani krenuli masovno da tuže banke zbog ovako naplaćene provizije, banke bi mogle da se nađu u ozbiljnom problemu, jer skoro svi krediti sa sobom nose neku proviziju. 
 
Provizije za obradu kredita se kreću od 0,5 do čak tri odsto vrednosti kredita. Uglavnom se ta naknada naplaćuje tako što banka za taj iznos odbije glavnicu kredita, a kasnije naplaćuje kamatu na ceo iznos. Ima i onih banaka koje navodno ne naplaćuju obradu kredita, ali zato naplaćuju mesečno održavanje. Osim toga, ima i onih koje naplaćuju i jedno i drugo.
 
Predsednik Republičke unije potrošača Denis Perinčić navodi da je ovo neosnovano bogaćenje za koje bi svako kome je to uz kredit naplaćeno u poslednjih deset godina, koliko je rok zastarevanje, mogao da tuži banku.
 
"Naknada za obradu kredita je tipična zloupotreba jače strane u ugovoru. To je bankarski posao koji bi banka svakako morala da uradi. Dokaz za to je da se i onima kojima nije odobren kredit takođe uradi obrada, ali im se to ne naplati, dok su oni kojima je kredit odobren kažnjeni provizijom", objašnjava on.
 
Predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović poručuje da će pozvati sve svoje klijente da podnesu tužbu protiv banaka.
 
"Banka prema Zakonu o obligacionim odnosima ne sme da naplaćuje ništa osim kamate. Ni to što su banke navele efektivnu kamatnu stopu u kojoj je sadržana naknada ne znači ništa, jer je to veštačka veličina, napravljena samo da informiše, dok je ono što banka stvarno naplaćuje nominalna kamatna stopa", kaže Gavrilović za "Danas", uz napomenu da ne očekuje da će NBS nešto učiniti, jer "ona već godinama štiti banke".
 
U 2016. godini neto prihodi od svih naknada i provizija, ne samo onih na obradu kredita, bili su drugi po veličini prihodi banaka iza prihoda od kamata. Prema podacima Udruženja banaka Srbije na kraju marta ove godine stanovništvu je plasirano 819,8 milijardi dinara kredita, uz pretpostavku da je kamata samo jedan odsto, to znači da bi građani mogli da potražuju više od 66 miliona evra, bez zateznih kamata i sudskih troškova.
  • Limanac

    09.05.2017 14:45
    Bankar je potpuno u pravu.
    Postoji tržište na kome je preko 30 banaka.
    Postoji konkurencija, za razliku od većine drugih delatnosti.
    Naslov i tema teksta nemaju veze sa trenutnom situacijom na tržištu i to je jedina istina.
    Niko nikoga ne lupa po ušima da uzme kredit niti ga tera da ne pročita ugovor. Pročitaš lepo ugovor, pa ako ti se ne svidjaju uslovi, odeš u drugu banku.

    Ili odeš kod zelenaša, pa uzmeš pare pod mnogo gorim uslovima.
    Ajmo sada lupajte minuse i bojkotujte sledeći put izbore, jer "Ionako su svi isti".
  • bankar

    09.05.2017 13:06
    @zekonja
    o strukturi troškova i zbog čega je trošak 1% za sve, moraćeš sa bankarima...mada ovaj momenat oko istog % nije samo kod banaka, jer ista je stvar recimo i kod poreza....
    ono što je meni fascinantno je da svi kukaju na banke, kao da je uzimanje kredita nešto bez čega se ne može, kao da morate da uzmete kredit...izvinite, ali ako vam se ne sviđaju uslovi, zašto onda potpisujete takve ugovore?! razumeo bih da je u pitanju kupovina hleba ili placanje struje ili neka potreba bez koje se ne može živeti, ali kredit i saradnja sa bankom nije nešto što se mora, to je stvar slobodne volje...
    ali tu dolazimo do pitanja plate i da li je ona dovolja za zadovoljavanja osnovnih potreba, pa onda imamo situacija da ljudi placaju mleko i hleb na odlozeno 270 dana...
    da citiram Pescanik ..." ako vam je dobro, onda, nista"...pozdrav za onih 55% koji su se oglasili 02.04.2017.
  • zekonja

    09.05.2017 12:22
    @bankar
    E bas lepo sto si se javio. Mozda je to po zakonu kao sto kazes ali objasni ti nama sledece: Vecina banaka uzima 1% za takozvani trosak obrade kredita. Ako ja imam kredit od 25.000e meni je ta naknada 250 e. A onaj ko uzima 100 hiljada njemu je 1000e. Razlika nije mala a trosak je isti. I koji je to trosak uopste koji ima banka? Za ovaj od 100 hiljdada ce potrositi vise struje, papira, spajalica i fascikli? Ma ajde molim te ... derikoze i lopovi nista drugo vi niste, i jos se javio da brani banke. Botina jedna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.