Nemci nude čak milion radnih mesta

Čak milion i šezdeset i četiri hiljade slobodnih radnih mesta nudi se u ovom trenutku na nemačkom tržištu rada.
Nemci nude čak milion radnih mesta
Foto: Pixabay
Prema podacima tamošnjeg Instituta za istraživanje tržišta rada, ovo je istorijski rekord, Nemačka nikada nije imala toliku potrebu za novim radnicima.
 
Najviše se traže zanatlije
 
Nemački mediji navode da su objavljeni podaci zapravo vetar u leđa za one koji su odlučili da novi život potraže baš u Nemačkoj, piše Večernji.hr.
 
Objavljena brojka, između ostalih, otkriva i drugu stranu "politike otvorenih vrata" koju je Angela Merkel sprovodila prema migrantima s Bliskog istoka i severne Afrike, koji su takođe popunili pojedina radna mesta. U poređenju sa prvim tromesečjem prošle godine, na nemačkom tržištu rada je oko 4.000 radnih mesta više.
 
Od kandidata za posao očekuju se različite veštine, a najviše se traže informatičari, matematičari, elektrotehničari, zavarivači, metalski radnici, električari, ortopedi i negovatelji. Zanimljivo je kako se za 64 odsto poslova traži završena zanatska škola, dok je za 13 odsto oglašenih poslova potrebno imati visoku stručnu spremu, odnosno završen fakultet. Za 20 odsto poslova nije potrebna nikakva edukacija.
 
Razlika između istoka i zapada
 
Istraživanje Instituta pokazuje i da je veći deo radnih mesta, čak 77 odsto ili 824.000, u zapadnoj Nemačkoj, dok bivša istočna, komunistička Nemačka beleži pad populacije i manji rast ekonomije, pa time i otvorenih radnih mesta, kojih je prema najnovijim podacima 240.000.
 
Aleksander Kubis, iz Instituta za istraživanje tržišta rada, kaže da je najveća potražnja u malim i srednjim preduzećima koja traže edukovane, specijalizovane i sposobne radnike.
 
Ovaj radnički bum u Nemačkoj predviđa da će država krajem 2017. godine imati otprilike 45 miliona zaposlenih, što je 670.000 više nego prošle godine. U svemu tome, pokazuje statistika, udeo je imao i imigrantski talas, kao i činjenica da se sve više žena i starijih osoba uspešno zapošljava.
 
Bum i u budžetu
 
Ovakav trend zapošljavanja odraziće se i na punjenje nemačkog budžeta, pa će tako samo u ovoj godini biti 7,9 milijardi evra više nego što je planirano, a do 2021. taj će se višak popeti do 54,1 milijarde evra, objavio je juče nemački ministar finansija Volfgang Šojble.
  • maus

    13.05.2017 12:23
    naučnici
    ne nego nas čekaju da se bavimo naukom a oni će da čiste go...
  • miki

    13.05.2017 07:36
    Dajte spisak da vidimo sta traže! Verovatno ljude da im fizikališu i čiste go... ,a naukom će da se bave oni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.