Sajber napad "pokosio" akcije tehnoloških kompanija

Pad vrednosti akcija tehnoloških kompanija nakon globalnog sajber napada, uz poniranje cena sirove nafte, pogoršao je kotacije evropskih akcija gurnuvši ih na najniži nivo u dva meseca.
Sajber napad "pokosio" akcije tehnoloških kompanija
Foto: Pixabay
Panevropski indeks STOXX 600 pao je za 1,0 procenat na najnižu vrednost od 24. aprila.
 
Akcije tehnoloških kompanija su zabeležile najveći gubitak oslabivši 1,6 odsto na dvonedeljni minimum, što je povuklo indekse na svim berzama u "crveno", usled velike nervoze na tržištima zbog sajber napada širom sveta koji je pogodio računare u bankama i velikim kompanijama, uključujući WPP, MoellerMaersk i Metro.
 
Niže cene su izvršile pritisak na akcije naftnih i gasnih kompanija, pri čemu je najveći pad zabeelžila firma Tullow Oil u prvom delu današnjeg trgovačkog dana.
 
Kompanija za isporučivanje paketa "Fedeks" saopštila je da su operacije u njenoj jedinici "TNT Ekspres" poremećene nakon napada kompjuterskim virusom na njene informacione sisteme. "Fedeks" je objavio da, prema njihovim saznanjima, hakeri nisu doprli do podataka. Ova kompanija je navela da nije u stanju da odredi finansijski uticaj poremećaja servisa u TNT-u, ali da bi mogao da bude "materijalan".
 
"TNT Ekspres" je juče objavio da je bilo smetnji u nekim od njihovih sistema, nakon globalnog napada rensomverom, softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup.
 
U napadu rensomverom u utorak su pogođeni kompjuteri u najvećoj naftnoj kompaniji Rusije, međunaradnom aerodromu u Ukrajini, globalnoj firmi za brodski transport robe "A.P. Moler-Mersk" i najvećoj svetskog agenciji za oglašavanje WPP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.