Jačanje dinara je kratkoročno

U Narodnoj banci Srbije (NBS) tvrde da su na jačanje dinara uticali znatno bolja makroekonomska situacija i sezonski veći otkup efektivnog stranog novca.
Jačanje dinara je kratkoročno
Foto: 021.rs
"Uzroci jačanja dinara prema evru su bolja makroekonomska situacija u Srbiji, veći priliv stranih direktnih investicija, bolji spoljnotrgovinski rezultati, odnosno manji deficit tekućeg računa i veći izvoz. To je sve doprinelo boljoj uravnoteženosti ponude i tražnje za devizama", kaže direktor sektora za monetarne operacije Narodne banke Srbije (NBS) Nikola Dragašević.
 
Prema njegovim rečima, zabeležen je i sezonski veći otkup efektivnog stranog novca i pojačana kreditna aktivnost banaka: "Neto otkup efektivnog stranog novca povećan je za oko 40 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal".
 
"NBS je bila aktivna kako bi ublažila prekomerno kratkoročno jačanje dinara i ukupno kupila od aprila meseca do danas 815 miliona evra", kaže Dragašević.
 
Jačanje dinara kratkoročno
 
Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Dejan Šoškić kaže za N1 da je jačanje dinara prema evru kratkoročnog karaktera i da ne odgovara najznačajnijem i najzdravijem delu srpske privrede.
 
"Ukoliko dinar jača to s jedne strane odgovara svima onima koji duguju u devizama i svima koji uvoze i prodaju na srpskom tržištu. Ali ne odgovara najzdravijoj komponenti srpske privrede, a to je ona koja koristi domaću radnu snagu, domaće repromaterijale i okrenuta je izvozu. To ne smemo da izgubimo iz vida", objašnjava Šoškić.
 
On naglašava da pravi i zdrav privredni razvoj upravo počiva na tom sektoru.
 
"Taj sektor ne treba da bude izložen nepovoljnim kretanjima po pitanju deviznog kursa", smatra Šoškić.
 
Dinar danas ima najvišu vrednost prema evru od 6. novembra 2014. i zvanični srednji kurs iznosi 119,4 dinara za jedan evro.
  • Bond008

    19.08.2017 18:11
    Svi do jedne zemlje sa kojom se graničimo BH,CRO.BG.RO.HU i MK imaju stabilne kurseve.Samo Srbija ima taj plivajici pljačkaški koji sluzi za rusenje standarda naroda i bankarsko dilovanje.Dok kurs € raste, rastu i cene a plate erodiraju jer su u dinarima.€ pada, cene ne padaju vec čekaju ponovo da rastu na vec porasloj ceni iz predhodnog pada dinara. I tako decenijama.Kod nas tempiraju kurs po dnevno potrebnim elitama.Nema nikakave veze sa medjuvalutnim poravnjanjima.Čista pljačka.
  • 999

    17.08.2017 07:55
    Videćemo
    Meni je bitno samo to da dolar i funta padaju. I to nije kratkoročno, već realno.
    U septembru se očekuju ozbioljni potresi među valutama, na svetskom nivou.
    Planirani rat, radi daljeg obaranja dolara i stimulisanja kriptovaluta.
  • Nervirach

    16.08.2017 21:51
    Zasto cene ne padaju? Vama je do nase slamarice. Mozete pisati tekstove, folirati se ali vas poznamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija