Evru i evrozoni već šest godina predviđaju smrt, a od toga još ništa

U jeku najjače krize u Grčkoj pre gotovo šest godina, mnogi su evru i evrozoni odbrojavali poslednje dane, a takva predviđanja se nastavljaju i danas.
Evru i evrozoni već šest godina predviđaju smrt, a od toga još ništa
Foto: Pixabay
U međuvremenu, evropski novac je i dalje jedan od najpopularnijih svetskih valuta – pa gde je zapelo?
 
"Evrozoni je ostalo još najviše 10 dana" - zaključak je jednog komentara koji je pre šest godina objavljen na stranicama uglednog londonskog dnevnika "Financial times". Komentar je sadržao crna očekivanja i pretpostavke o tome šta bi trebalo da se uradi kako bi se spasila zajednička evropska valuta i kako je svakim danom sve bliži trenutak kada će monetarni eksperiment da ode u istoriju. 
 
A to je bilo samo jedno od stotina takvih predviđanja, pa i oštrijih kao kao što je bilo ono da će kovanice evra biti samo suveniri. 
 
Nobelovac Pol Krugman je 2012. predvideo da će Grčka izaći iz evrozone "vrlo verovatno sledeći mesec", i da će to polako dovesti do kraja evra. 
 
Nurijel Rubini je pre šest godina rekao da postoji 50 odsto šanse da će se evrozona raspasti u narednih tri do pet godina. Tada je mislio da će Grčka napustiti evrozonu za godinu dana, a Portugalu je dao malo više vremena. 
 
Ipak, pet godina kasnije i evro i evrozona su još tu. 
 
Panika u medijima i javnosti samo je dolivala ulje na vatru i inflacija do katastrofalnih granica bila je logičan sled. Naravno, situacija u pomenutim državama bila je ozbiljna, ali je pitanje bilo da li je bilo mesta baš tolikoj panici. 
 
Evro sada polako ide ka svom 20. rođendanu. U međuvremenu, evrozona se čak i proširila, a stihije na tržištima nema.  Kombinacija političko-finansijskih poteza, najviše pod okriljem Nemačke i ECB, donela je kakvu-takvu stabilizaciju za evro. Situacija se popravila do te mere da se sada sve glasnije čuje da bi pristup prema Grčkoj trebalo da se olabavi. 
 
Iako je požar lokalizovan, vatra i dalje tinja, odnosno problemi koje zajednička valuta u ovom obliku donosi nisu sasvim rešeni. Očigledno je da bi trebalo da se rešavaju u sferama širim od monetarne politike, ali malo ko ima hrabrosti za to. 
 
Dok se neko bolje rešenje ne smisli, evro će i dalje biti i željen i neželjen, i sredstvo ujedinjavanja i sredstvo razjedinjavanja, i razlog ekonomskog napretka i razlog ekonomskog nazadovanja. Istovremeno i problem i rešenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija