Popadić: Neuspeh kao opcija ne postoji

Promocija "Biznis planera uspešne žene" Indire Popadić održana je danas u Startit centru.
Popadić: Neuspeh kao opcija ne postoji
Foto: 021.rs
Autorka je tim povodom govorila o putu ka uspehu i podršci ženama da nauče da budu samostalne i nezavisne.
 
- Prvi put u preduzetništvo sam ušla iz nužde, jer sam se 1991. godine zbog rata našla u Novom Sadu. Pošto nisam uspela da nađem adekvatan posao, rešila sam da otvorim svoju firmu i 1992. sam registrovala "Intex NS" doo i nešto kasnije i str "Intex kids", veleprodaju i maloprodaje garderobe za decu. Neuspeh kao opcija nije postojao ni u mojoj glavi ni u mom rečniku. Borila sam se za egzistenciju, a kada imate tako veliki motiv kako da sakupite novac za stanarinu i sve troškove koje nosi porodični život, ništa vam nije teško. Kasnije se borite da sredite prvu prodavnicu, drugu, veleprodaju, kombi, kako da kupite svoj stan  i život vas vodi svojim putem. Kao i u životu uopšte, nije uvek sve lako, nekada dođu i teški momenti, sa kojima sam se borila nekada uspešno, a nekada manje. Sve je to normalno, bitno je i okruženje, znanje, tim ljudi – baš to i učim polaznike radionica.
 
Pitanje sa kojim se dosta susrećete jeste kako pokrenuti svoj biznis. Koliko često Vam žene postavalju to pitanje, u odnosu na muškarce? I koliko često vidite da su te žene i pokrenule svoj biznis i postale uspešne liderke?
 
- Danas nakon dvadesetpet godina radnog iskustva u preduzetništvu sam iz drugog razloga, a to je jer sam shvatila da je preduzetništvo moj život. U jednom periodu života probala sam da radim u državnoj firmi i shvatila da je preduzetništvo pravi život, a raditi u firmi u kojoj gledaš na sat već u 12 časova, kada ću kući – imitacija života. Moja životna misija je da svoje znanje i iskustvo prenosim mlađim generacijama preduzetnika. Iz tog razloga sam i napisala priručnik "Uzmite život u svoje ruke"– sedam koraka od ideje do realizacije, koji govori o svim potrebnim koracima koji su neophodni za pokretanje i opstanak u privatnom biznisu. Ponosna sam kada čujem da priručnik treba biti obavezno štivo za svakog start up preduzetnika. Ne pravim razliku između ženskog i muškog preduzetništva, više sam za dogovor, međusobno podržavanje i poštovanje razlika.
 
Koliko je teže majkama da pokrenu svoj biznis? Da li njima dajete drugačije (ili dodatne) savete kada Vam se obrate?
 
- Smatram da je ženama teže jer imaju generalno više obaveza oko porodice i dece. Nije lako sve postići, biti dobra majka, supruga i voditi svoj posao. To je i bio jedan od razloga da osmislim "Biznis planer uspešne žene", koji služi kao alat za efikasnu organizaciju dana i bolju kontrolu nad sobom i svojim vremenom. Mnogo žena je baš na osnovu mog priručnika i radionica pokrenulo svoj biznis i uspešno grade karijeru. Jako sam ponosna i srećna zbog toga. Saveta uvek treba i mnogo mi je lakše da im pomognem jer sam prošla kroz sve faze preduzetništva i imam konkretne primenjive savete i oko privatnih i oko poslovnih obaveza.
 
Dosta se pojavljujete u medijima. Šta mislite koliko to utiče na razvoj svesti i podsticaj žena da budu samostalne i nezavisne?
 
- I sama sam iznenađena za uspeh koji su priručnik i planer napravili na tržištu, tako da verujem da su i mediji prepoznali kvalitet, a to je apsolutno zasluga iskustva koji sam stekla vodeći svoju vlastitu firmu i time su i moja predavanja i radionice kvalitenije i jednostavnije, jer svaki deo mogu objasniti konkretnim primerima iz prakse. Primećujem da svake godine sve više koleginice i ja raznim akcijama doprinosimo podizanju svesti i podsticaju samostalnosti i nezavisnosti svakog pojedinca uopšte. Žene su malo hrabrije, moram priznati.
 
Da li biste preporučili mlađim ženama da se bave vašim poslom? Zašto?
 
- Moj posao danas je poslovni konsalting, sertifikovana sam kao poslovni konsultant za mala i srednja preduzeća. Sledeći mesec završavam obuke u Razvojnoj agenciji Srbije za sertifikovanog mentora, završavam doktorske studije – inženejrski menadžment na beogradskom univerzitetu, a to sve navodim, jer hoću da kažem da je posao poslovnog konsultanta vrlo ozbiljan i odgovoran i zbog toga  se svakodnevno usavršavam. Jako je važno da volite posao koji radite i da se trudite bez obzira koju delatnost ste izabrali da budete među najboljima iz svoje struke. To bih preporučila svima, a ako neko voli poslovni konsalting, tu sam da pomognem.
 
Da li Srbija spada u grupu razvijenih ili nerazvijenih zemalja, kada govorimo o ravnopravnosti polova u poslovnom svetu?
 
- Nikada nisam stigla da razmišljam o ravnopravnosti polova. Sa suprugom se uvek dogovaram šta će ko da uradi. Pošto je on pravnik, bolje se snalazi sa računima i papirologijom u našoj kući, dok sa majstorima i tehničkim stvarima nastupam ja. Takođe, sve što treba da se organizuje i planira, tu sam opet ja. U poslednjih tridest godina većina naših sugrađana se borila kako da preživi i pitanje ravnopravnosti polova u poslovnom svetu nije bila toliko bitna tema. 
 
Tekst je realizovan u okviru projekta "Creating a New Public View on Women" Fondacije 021, koji je podržan od strane Evropske unije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.