Uzaludni napori trgovaca da nedelja bude neradan dan

Srpski trgovci teško će se izboriti da se, poput svojih kolega u razvijenim zemljama, odmaraju nedeljom.
Uzaludni napori trgovaca da nedelja bude neradan dan
Foto: Pixabay
Gotovo dve godine otkako je Samostalni sindikat trgovine pokrenuo inicijativu da se zakonom zabrani rad trgovcima nedeljom, nije se maklo dalje od početka.
 
Sindikat trgovine je zahtevao i da se za rad nedeljom, kao izuzetak, zaposlenima dodeli veća zarada u visini najmanje 110 odsto od osnovice.
 
"Taj zahtev smo podneli Skupštini, Vladi, Socijalno-ekonomskom savetu, Ministarstvu trgovine, Ministarstvu za rad. Odgovori su uglavnom bili prebacivanje nadležnosti u susedno dvorište. Trgovac je jedini radnik koji ne zna za odmor nedeljom, ne zna za većinu praznika, a o većoj dnevnici za rad tim danima da i ne govorimo", kaže za Novosti Radoslav Topalović, predsednik Samostalnog sindikata trgovine Srbije.
 
Prema podacima sindikata, u srpskim trgovinama radi 200.000 zaposlenih, a među njima je 70 odsto žena. Njihove plate niže su od republičkog proseka i iznose oko 30.000, dok kasiri, magacioneri i izlagači robe u većim trgovinskim lancima zarade oko 25.000 dinara. Oni zaposleni u privatnim piljarnicama prime daleko manje, a uz to mnogi nisu ni prijavljeni.
 
"Trgovina nije delatnost od javnog interesa, niti je delatnost koja zahteva neprekidan rad. I lekari i medicinske sestre dežuraju vikendom. Zatvorene prodavnice ne bi oštetile poslodavce. Promet sigurno ne bi opao, već bi se nedeljni pazar prelio na ostale dane. To ne bi dovelo ni do smanjenja zaposlenih, jer bi se posao preneo na ostale radne dane, gde bi bilo potrebno angažovanje većeg broja radnika", kaže Topalović.
 
Po mišljenju predsednika sindikata, zabrana rada nedeljom ne znači da tog dana ništa ne bi radilo, već bi se uvele specijalizovane trgovine, koje bi bile otvorene. On kaže da bi Srbija i u ovome trebalo da prati evropske zemlje. Tako, na primer, u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji nedeljom ne rade trgovine. To je zakonom zabranjeno, osim četiri puta godišnje, i to u određenim gradovima i određenim delovima Nemačke.
 
"U Švajcarskoj je rad vikendom zabranjen trgovinama. Zabrane postoje svuda na nemačkom govornom području. Taj predlog u Srbiji odbijaju poslodavci, objašnjavajući da upravo vikendom imaju najveće pazare", kaže Milan Jevtić iz "Fridrih Ebert fondacije".
 
Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da mnogo toga treba da se promeni i da mnogo bogatije zemlje ne razmišljaju o takvim zabranama.
 
"Poslodavcima je teško da donesu takvu odluku. Imaju ionako puno problema u poslovanju. Pre nego što ukinemo rad nedeljom, trebalo bi zaustaviti sivu ekonomiju. Drugo, nije praktično uvesti zabrane za određene radnje a ostaviti tržne centre da rade i vikendom. Oni su postali mesto ne samo kupovine, i bilo bi nerealno zatvoriti ih nedeljom, kada imaju najviše posetilaca i kupaca", kaže Atancković.
 
U EU nema posebnih propisa koji uređuju oblast rada nedeljom i državnim praznicima. U Evropskoj socijalnoj povelji se navodi da države članice treba da osiguraju nedeljni odmor što je moguće više u skladu sa tradicijom ili običajima u državi ili regionu, ali nigde ne piše da taj dan mora da bude baš nedelja.
 
Novi zakon o trgovini u Sloveniji predviđa zatvaranje prodavnica nedeljom i praznicima, a mogao bi da stupi na snagu već u februaru sledeće godine. Slovenački sindikati traže da dodatak za rad nedeljom i praznicima koji dobiju radnici u prodavnicama iznosi oko 25 evra po danu.
  • Maki

    31.10.2019 07:25
    normalno
    Normalno, subota max do 14h. Šta je hitno u nedelju, ono što može uticati na štetu. Ni injekcije se nedaju nedeljom, ako je bolesnik u bolnicu pa tamo primi...mup,bolnice,hitna gde se radivpo turnusima i tada se uhvati kompletan vikend radan, jedan neradan i po dan od vikenda...a nije prevashodno što nedeljom nisam kupio vince i kiselu i što mi se prijela štrudlica...sav pazar preliće se ostalim danima čak biće i veći na nedeljnom nivou jar će ljudi kupovati znatno više jer će se nedeljom i praznicima družiti...biće i veća uposlenost jer dosadašnji vid rada odbija i radnike a mislim da će i sam državni budžet biti uvećan.
  • каћан

    04.12.2017 07:56
    ок је да се ради недељом
    Али нека буде дупло плаћено,реално и трговине имају дупли пазар недељом.Због обавеза и посла неко не стиже да обави куповину радним данима а и тржни центри су постали нека врста забаве за народ без пара,скупе се прошетају,гледају и понеко нешто купи.
    Није ми само јасно зашто неке радње раде 24 часа,па ко још купује млеко и павлаку у три сата ујутру.
    Све у свему нека се то раднику плати ,па ко воли нек изволи.
  • Joka

    04.12.2017 07:42
    Čitam neki se hvale kako baš vikendom troše ogromnu kintu koju zarade.Lepo, i treba.Ima ovde čitalaca koji imaju i mnogo i malo ali nije to poenta.I nije sve u novcu.Ima nešto i u kvalitetu života a to je slobodno vreme za sebe, porodicu, putovanja, zezanje.I to nikakav novac ne može nadoknaditi.Mozda da se vi koji zarađujete "ogroman novac" malo bolje organizujete i obavite kupovinu normalno vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.