Kad banka može da naplati dug pokojnika

Banka pre okončanja ostavinske rasprave ne može da naplati dugove, objavio je finansijski portal Kamatica.
Kad banka može da naplati dug pokojnika
Foto: Pixabay
Beogradski advokat Marko Stanković za "Kamaticu" objašnjava prava naslednika i obaveze banaka i ističe da naslednik ima pravo da od banke traži svu dokumentaciju u vezi sa postojanjem i načinom obračuna dugovanja pokojnika. 
 
"Najbolje je da se komunikacija sa bankom obavlja pisanim putem (preporučena pošta, email), kako biste imali dokaz o sadržini vaših zahteva, a u slučaju da banka ne postupi po vašem zahtevu možete joj uputiti prigovor, a nakon toga i pritužbu na rad Narodnoj banci Srbije", kaže Stanković. 
 
Dodaje da, sa druge strane, banka ne može pokrenuti postupak naplate potraživanja sve do okončanja ostavinskog postupka i oglašenja naslednika. 
 
Dugovanja prema bankama se evidentiraju u kreditnom birou, a kada su u pitanju naslednici, oni ukoliko su oglašeni za naslednike ostavioca mogu od kreditnog biroa tražiti podatke o njegovim dugovanjima. Ali, to mogu da urade i pre okončanja ostavinskog postupka preko postupajućeg suda ili javnog beležnika. 
 
Ono što je bitno za buduće naslednike je činjenica da ukoliko se ne prihvate nasledstva ne odgovaraju za dugove, a ukoliko se prihvate nasleđa odgovaraće samo do visine vrednosti nasleđene imovine, objašnjavaju sa finansijskog portala Kamatica. 
  • Gordana

    30.03.2021 22:43
    Sta raditi kad ostavinska zastari kazu mi daje arhivisana
  • Tamara

    21.01.2018 22:01
    Pitanje
    Da li postoji opcija, da ukoliko se lupam sestra i ja dogovorimo da odugovlacimo ostavinsku raspravu, da dugovanje "zastari" i da onda niko ne mora da plati :)
  • nasledsto

    21.01.2018 20:39
    Naslednici odgovaraju za dugove ostavioca do visine nasleđene imovine !
    Ko ima nešto da nasledi mora da plaća dugove onog koga želi da nasledi. inače nema nasleđa !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.