Bitkoin predstavlja veliki rizik

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi upozorio je danas na bitkoin i druge kriptovalute kao na "rizična sredstva" kojima svi, a posebno banke, treba da pristupaju s velikim oprezom.
Bitkoin predstavlja veliki rizik
Foto: Pixabay
"Virtuelne valute su podložne velikoj nestabilnosti. Njihova vrednost je u potpunosti špekulativna", rekao je Dragi u Evropskom parlamentu u Strazburu.
 
ECB nije zabeležila da banke drže "značajne rezerve u takvim valutama" i da ne pokazuju "veliki apetit" za njima. Međutim, budući da se na nekim svetskim berzama trguje bitkoinima, "evropske banke razvijaju stavove" o kriptovalutama, naveo je Dragi.
 
Takođe, zbog činjenice da se kriptovalute razvijaju u "neregulisanom prostoru" banke koje se njima bave moraju računati na "povećani rizik", pre svega zbog nestabilnosti cena. Dragi je naveo da MSU, nadzorni organ ECB za oko 130 banaka u evrozoni, "posmatra potencijalne rizike po banke koje nadzire". Bitkoin, najvrednija kriptovaluta, vredeo je skoro 20.000 dolara u decembru da bi prethodnih dana pao na manje od polovine te sume, s velikim dnevnim fluktuacijama, pa su se čuli pozivi na veću regulaciju.
 
Na političkom planu, francuski ministar finansija Bruno Le Mer i njegov nemački kolega Peter Altmajer su sredinom januara izrazili volju da regulišu bitkoin i objavili da će njihove zemlje izneti zajedničke predloge na sastanku ministara finansija G20 u martu. 
 
I dalje postoji potreba za štampanjem novca
 
Dragi je kazao da je prerano da se proglasi pobeda nad niskom inflacijom, kao i da je prerano da se odredi datum prekida štampanja novca uprkos tome što ekonomija jača.
 
U njegovoj izjavi pripremljenoj za sednicu Evropskog parlamenta u Strazburu, poziva se na "strpljenje i istrajnost" u pristupu monetarnoj politici. Prema njegovim rečima, neprekidni ekonomski rast znači da će inflacija pre ili kasnije doći do zacrtanog cilja od nešto manje od dva odsto. Trenutno je ta stopa na 1,3 odsto na godišnjem nivou.
 
Dragi nije dao signale da će banka prestati s kupovinom obveznica u vrednosti od 30 milijardi evra mesečno najmanje do septembra, a i duže ako bude potrebno. Te kupovine ubacuju novostvoreni novac u ekonomiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija