Srbija u vrhu zemalja iz kojih odlaze programeri

Bez obzira što su prosečne plate u IT kompanijama znatno iznad srpskog proseka, dok o platama početnika u ovoj branši mnogi građani mogu samo da sanjaju, Srbija je prema Svetskom ekonomskom forumu u vrhu zemalja iz kojih odlaze IT stručnjaci.
Srbija u vrhu zemalja iz kojih odlaze programeri
Foto: 021.rs (ilustracija)
Slične rezultate pokazala je i prošlogodišnja anketa Startita, gde je 31 odsto ispitanih programera izjavilo da planira da ode iz zemlje.
 
Iako su mnoge pozitivne promene očigledne, naročito u odnosu na ostale industrije u Srbiji, ovaj sektor se, prema najnovijem istraživanju "ITC Serbia - At a Glance", suočava sa brojnim problemima. Jedan od osnovnih je taj što je cena lokalnih IT usluga i softvera i do 50 odsto niža nego evropski prosek za slične poslove.
 
Ipak, kako navode autori studije, Milan Šolaja i Milovan Matijević, jedan od ključnih problema je nedostatak finansijske i sistemske podrške od strane države. Naime, Srbija izdvaja tek 62 evra po stanovniku za ulaganje u IT sektor. Poređenja radi, u Hrvatskoj ta cifra iznosi 200 evra, a prosečan iznos za zemlje Evropske Unije je 800 evra.
 
Da bi se problem prevazišao, potrebno je u narednim godinama raditi na tome da se ulaganje države poveća na 150 evra po glavi stanovnika, smatraju Šolaja i Matijević. Ovo se pre svega odnosi na obrazovanje, kao i na unapređenju infrastrukture, potom podršci za startap projekte i na kraju stvaranju povoljnog zakonskog okvira i podsticajnog sistema za razvoj domaćih kompanija i dolazak stranih investitora.
 
Jedan od ciljeva koji su navedeni u Strategiji razvoja i podrške industriji informacionih tehnologija je i program obuke i umrežavanja IT preduzetnika kako bi se jačali IT klasteri i tehnološki inkubatori. Ova mera trebalo bi da ojača sistem podrške novim preduzećima kroz snižavanje troškova za početak poslovanja. Svakako, otvaranje velikog broja novih IT preduzeća ne bi bilo moguće bez povećanja obrazovanog kadra u ovoj oblasti, što je samo po sebi veliki izazov.
 
Što se tiče procesa proizvodnje, glavni cilj IT industrije u Srbiji je prevazilaženje autsorsinga sa namerom da se domaće kompanije okrenu pružanju originalnih proizvoda i usluga. Naime, domaće kompanije se pre svega bave izradom softvera za strane kompanije, koje kasnije te proizvode preprodaju, a da pritom prava intelektualne svojine nisu zadržana u lokalnim firmama.
 
Za sada, kompanije koje se bave autsorsingom zapošljavaju 82 odsto radnika i vrše 69 odsto izvoza, pokazuje studija "ITC Serbia - At a Glance". Za većinu lokalnih kompanija ova praksa je najjednostavnija i često jedini način preživljavanja u borbi sa većim i bogatijim firmama. Mnoge od domaćih mikro-kompanija posluju uz nedostatak finasija i zapošljavaju nedovoljno kvalifikovano osoblje, što se odražava na njihov uspeh na tržištu, zaključuju autori studije.
  • Zoran

    24.12.2018 00:59
    Ne shvataju mnogi zasto s eodlazi iz Srbije. Ja sma malo stariji....tu pred trecim doboom, u inostranstvu. Otisao pre 20 godian skoro iz Srbije. Stavoite s ena moj emesto, Skinuli Slobu, veselje, sreca,...mi odlazimo(zena, dete, ja).. Plate skacu u Srbiji, kupuje se kola, obnavlja se vozni park naroda, miris ena boolkje. E pa toi vanm je bilo jedno 5 godina u Srbiji, do jedno 2005. godine. Posto umem malo dalje d agledam, znam da to ne moze dugo traje. I eto, vidi se.Vi u Srbiji st eizgubili kvalitetnu manjinu koaj moze nesto d apovuce. Niej problem sto takvi nisu u vecini, nego nema ni kriticne manjine da to pobudi tamo u Srbiji. Vama je kvalitet od Slobe do danas pao. Padao i u vreme Slobe, ali i posle. Znaci, ekstremno je tesko zaustaviti voz na nizbrdici, ja bih rekao nemoguce dok ne zvizne negde. Menjanjem vlasti vi nista n edobijate, jer nemate ko mnogo drugaciji d adodje. Plus d adodam rtu zelej zapada...leba nema.
  • dule

    11.06.2018 17:33
    Dejan
    11.06.2018 • 12:09
    Fantasticno mi je kako u svim komentarima citam negativne reakcije na drzavu, vlast, i magicno taj isti SNS pravi vladu, kontrolise parlament kao od sale. Ja sam jos bio malo dete, a Maja Gojkovic je bila glavna poluga vlasti u Novom Sadu, dok su jos radikali bili batina u Vojvodini. Niste mi jasni, gde ste na izborima, gde na protestima?! Nikada necu razumeti ovaj narod, i jedan od razloga mog odlaska je upravo to, politicka apatija. Mislite da mozete da sedite satima ispred monitora i programirate, a da vas ne tice nista politicko? Onog trenutka kada izadjete iz tog svog sveta, pa odete kod lekara, u prodavnicu, stanete na pesacki prelaz, sacekace vas. Ali vama se ne svidja to sto vidite? Pa idete negde drugde? Budite uvereni, pratice vas i dalje, i tamo gde god da odete niko nece uraditi posao za vas. Ja sam pokusao da promenim ovde stvari, kako kazu bio sam promena koju zelim da vidim u svetu, svi iz okoline su mi rekli da sam lud, idiot, ne talasaj. Pokusao sam da ih angazujem, aktiviram, nista. E, to je pravi razlog odlaska, gospodo. Makar mog, i svakoga ko ima malo vise mozga da vidi dalje od 0 i 1 i petostruko umrezenih petlji. A ostali...pa, ono, snalazite se.


    Prijatelju, bio sam na hiljadu protesta. Šta mi vredi kad na jednog pametnog, obrazovanog, pristojnog čoveka koji vodi računa o svojoj kući, porodici, poslu i prijateljima dođu četiri mala debila koji su veliki Srbi, ne daju Kosovo (al će ga samo tako dati) i pale se na AV.
  • Inspektor Višekruna

    11.06.2018 17:21
    prevazilaženje autsorsinga???
    "Što se tiče procesa proizvodnje, glavni cilj IT industrije u Srbiji je prevazilaženje autsorsinga sa namerom da se domaće kompanije okrenu pružanju originalnih proizvoda i usluga."
    Isto kao kad bi neko rekao zašto pravimo auto-kablove, bolje da pravimo kvalitetnije i jeftinije automobile od recimo nemaca, japanaca više bi zaradili.
    Ne daju nama poslove zato što smo bolji programeri ili motači kablova, nego zaro što smo jeftiniji.
    A država bolje da ne štiti IT nego da ih štiti preko raznih "grebem se za državni budžet" organizacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.

Šta sa cenom struje i gasa?

Mada tokom prolazećeg zimskog perioda gotovo da nije bilo hladnijih dana, time ni velikog utroška struje, odnosno gasa, ovih dana mnogo se priča o ceni najvažnijih energenata.