Mercedes varao sa dizelom kao Volkswagen

Nemački gigant Daimler nalazi se na žestokom udaru zbog varanja prilikom testova emisije štetnih gasova u dizel motorima.
Mercedes varao sa dizelom kao Volkswagen
Foto: Pixabay
Nakon što su nemačke vlasi zabranile upotrebu 1,6-litarskog dizel agregata u Mercedes Vitu, nova saznanja pokazuju da je Daimler u svojim motorima koristio najmanje pet različitih uređaja za manipulisanje rezultatima testova. Ovu informaciju prenose dnevne novine Bild i Zontag, pozivajući se na izvore iz Nemačke federalne uprave saobraćaja (KBA).
 
Istražitelji KBA su navodno pronašli pet "ilegalnih uređaja na isključivanje" u nekoliko Euro 6 dizel agregata ovog proizvođača, koji se nalaze u najmanje milion vozila.
 
KBA smatra da Daimlerovi dizel motori emituju viši stepen štetnih gasova od onoga što dozvoljavaju propisi, a izduvni sistemi tih automobila pokazuju manipulaciju softverom za kontrolu.
 
Mercedes-Benz je opozvao komercijalna vozila marke Vito u Nemačkoj zbog ilegalnog softvera, ali je uložio žalbu protiv naredbe KBA jer ne želi da taj sofrver ima pomenutu klasifikaciju.
 
Sada se očekuje još jedan opoziv, više od 600.000 vozila uglavnom C i G klase.
 
Ukoliko Ministarstvo saobraćaja Nemačke proglasi Daimler krivim za varanje na testovima, kazna bi mogla da iznosi oko 5.000 evra po automobilu. Za sada je softver pronađen u više od 750.000 jedinica, što znači da bi Daimler mogao da plati oko 3,7 milijardi evra.
  • I

    11.06.2018 14:41
    Javna je tajna da đidaju svi, a ne samo VW i Merc, i to još od početka 90-tih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.