Objavljen tender za prodaju PKB, početna cena 104,5 miliona evra

Ministarstvo privrede objavilo je danas tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) po početnoj ceni od 104,5 miliona evra.
Objavljen tender za prodaju PKB, početna cena 104,5 miliona evra
Foto: Pixabay
Rok za dostavljanje ponuda je 10. septembar.
 
Cena za otkup dokumentacije je 1,5 miliona evra, a uslov za učešće na tenderu je uplata depozita od oko 22,6 miliona evra.
 
Pravo učešća na tenderu imaju pravna lica koja se kao pretežnom delatnošću bave poljoprivredom ili/i trgovinom poljoprivrednih proizvoda. Drugi uslov tendera je da ponudu dostavi pravno lice koje je u prethodnoj godini samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarilo prihod od 400 miliona evra.
 
Takođe, učesnik tendera može biti i konzorcijum, koji ima najmanje 51 odsto učešća i ispunjava kvalifikacione uslove.
 
Na prodaju je ponuđena ne samo imovina PKB-a već i zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.
 
Investitorima je ponuđeno 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, ali bez useva, plodova, odnosno drugih prinosa, zatim građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema, zalihe rezervnih delova i stado. Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra. 
 
Procenjena vredost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.
 
Procenjena vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.
 
Početna cena na javnom nadmetanju je polovina procenjene vrednosti zemljišta i kapitala Republičke Srbije i Akcionarskog fonda u Ekolabu, Agroekonomiji i Institutu PKB. 
 
Prema podacima Samostalnog sindikata PKB-a, imovinu preduzeća čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i druga nepokretna imovina i mehanizacija.
 
PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža. 
 
PKB je nedavno oglasio prodaju nepokretnosti i građevinskog zemljišta u Kovilovu ukupne površine 3,6 hektara po početnoj minimalnoj ceni od 1,5 miliona evra. Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.
 
Ministarstvo privrede je prošle godine objavilo javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizaciju PKB-a i četiri zavisna preduzeća Poljoprivredna avijacija PKB, EKO LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.
 
Za PKB tada su bili zainteresovani Industrija mesa "Matijević" i MK Komerc, kao i Al Dahra iz UAE, dok imena kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nisu saopštena, ali nije bilo obavezujućih ponuda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.