Kako da dobijete povraćaj poreza na kupovinu u inostranstvu?

Odlazak na odmor u inostranstvo, pogotovu za one koji planiraju i kupovinu, može da bude i još povoljniji ukoliko iskoriste pogodnost povraćaja poreza takozvanog "tax free".
Kako da dobijete povraćaj poreza na kupovinu u inostranstvu?
Foto: Pixabay
Ipak, budući da svaka zemlja ima svoja pravila, pre svake kupovine neophodno je raspitati se kako sistem u određenoj državi funkcioniše, na koji način novac od poreza možete dobiti nazad i koja je procedura za to.
 
Kao i Srbija, tako i svaka zemlja Evropske unije ima porez na robu (PDV). Taj porez je različit u zavisnosti od kategorije proizvoda. Budući da Srbija nije članica EU, naši građani koji se nađu u nekoj od zemalja EU, a ako kupuju na jednom mestu u minimalnoj vrednosti koju ta zemlja propiše, imaju pravo da im se taj porez vrati. U zavisnosti od toga šta ste i po kojoj ceni kupili, svota vraćenog novca može biti od tek nekoliko do par stotina ili hiljada evra.
 
Važno je znati da nisu za svaku zemlju EU isti propisi, ali i to da se porez ne vraća za sve, pa tako na primer na robu sa akcizom povraćaj ne postoji.
 
Mađarska
 
Da bi vam porez bio vraćen u ovoj zemlji je neophodno da pazarite u iznosu od 150 evra ili 50.000 forinti. To je ujedno i jedan od najviših minimalnih iznosa u Evropskoj uniji.
 
"Nedavno sam sa suprugom išla da kupujemo dečju opremu u Mađarskoj na koju je porez od 10 do 20 odsto i uzeli smo račun uz koji smo tražili dokument o povraćaju poreza", objašnjava Milana Knežević za "Blic" i dodaje da je procedura takva da taj dokument i neotpakovanu robu treba predati na carinsku kontrolu i onda oni izdaju potvrdu o povraćaju poreza.
 
Porez su dobili tek kada su sledeći put otišli u tu radnju u kojoj su kupili dečiju opremu. Nakon predaje potvrde, prodavac daje predlog da li im se iznos "tax free" vraća u gotovini ili mogu da kupe nešto u iznosu vraćenog novca u toj radnji. Takođe, treba obratiti pažnju i na to da jedan račun u jednoj prodavnici ne sme da bude manji od minimalnog iznosa za povraćaj poreza kako biste ostvarili pravo na njega, a što važi za sve zemlje EU.
 
Nemačka
 
Jedan od najpovoljnijih minimalnih iznosa koji bi trebalo da platite za povraćaj poreza je u Nemačkoj i iznosi 25 evra. Za tako malu kupovinu se ne isplati da tražite porez nazad, jer se dobija tek nekoliko evra.
 
Međutim, kada su velike kupovine u pitanju, "tax free" se itekako isplati.
 
"Kupovao sam skupoceni sat u Nemačkoj u vrednosti od 10.000 evra i povraćaj je izašao oko 1.200 evra", navodi za beogradski list Sava Zorić koji dodaje da je na kraju dobio oko 1.000 evra kada je uračunata provizija koju oni zadržavaju za sebe.
 
Uglavnom provizija postoji i za manje iznose, pa kupci nekad odu kućama tek sa simboličnom sumom, kada za nju izdvoje novac.
 
Austrija
 
Mninimalni račun za povraćaj poreza u Austiji je 75 evra i spada u niže granične iznose. Visina poreza se razlikuje za tehniku, hranu i garderobu, a postoje i proizvodi koji ne podležu porezu.
 
Grčka
 
Dugo je minimalni iznos na računu u ovoj zemlji iznosio 120 evra. Međutim, turiste je obradovala vest da je on smanjen na svega 50. Šoping u Grčkoj se posebno isplati u vreme velikih rasprodaja.
 
"Leti kupujemo garderobu, često kožne jakne koje su i ovako jeftinije u Grčkoj, a kada se na to doda i "tax free", stvarno se isplati", zaključuje Ema Lupšin. Ona dodaje da postoji opcija da se odmah na carini isplati iznos, ali da to zavisi i od robe koju kupujete. Ako ona nije skupa, onda možete očekivati da vam banka u Srbiji isplati iznos uz pečat na dokumentu koji priložite.
 
Stvari koje treba da znate u vezi sa povraćajem poreza
 
U Ministarstvu finansija za "Blic" kažu da je malo verovatno da PDV na svu robu bude refundiran. Obično se oduzima administrativna taksa za uslugu. Obavezno bi trebalo da saznate kolika je kada ste u prodavnici. Da biste ostvarili pravo na "tax free" morate lično da se pojavite u prodavnici.
 
Na nekim većim aerodromima možete odmah dobiti povraćaj novca kada carinski službenici pregledaju vašu prijavu, pod uslovom da je prodavnica u kojoj ste kupili robu u saradnji sa tim aerodromom. U drugom slučaju ili vam banka isplaćuje u Srbiji ili prodavnica kada u nju dođete naredni put.
 
Ukoliko ne dobijete povraćaj, možete da se žalite kompaniji u kojoj ste kupili robu. Međutim, ako je ta kompanija koristila posrednika, prvo treba da kontaktirate njega.
 
Postoje određeni proizvodi koji nisu kvalifikovani za povraćaj PDV-a. Ova povoljnost je obično namenjena za onu robu koja se nosi u ručnom prtljagu. To takođe zavisi i od zemlje koja može da isključi određenu kategoriju robe.
 
Na određenim železničkim stanicama ćete možda dobiti dokumente pri odlasku. Međutim, u pojedinim državama postoji pravilo da se pečat dobije na poslednjoj stanici u Evropskoj uniji, pre izlaska iz EU zone. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.