Broj banaka u Srbiji smanjen, očekuju se nove prodaje i spajanja

U poslednjih desetak godina broj banaka u Srbiji smanjen je sa 35 na 28, a tek se očekuju nove prodaje i spajanja.
Broj banaka u Srbiji smanjen, očekuju se nove prodaje i spajanja
Foto: 021.rs
Stručnjaci kažu da je i trenutan broj banaka previše za zemlju veličine Srbije i da će biti još prodaja i spajanja.
 
Ukrupnjavanje tog tržišta nije karakteristično samo za Srbiju, već se o konsolidacijama govori kako na Balkanu tako i Evropi. Svoje učšeće prvo su počeli da smanjuju Grci, a sada to rade Francuzi. 
 
Mišljenje bankara je i da se na ovim prostorima ne može očekivati dolazak nekih velikih giganata poput Dojče banke i Siti grupe, zbog toga se i spekulacije oko preuzimanja uglavnom odnose na regionalne banke. Posebno se ističe potencijalna velika ekspanzija OTP na čitav region. Blumberg je pisao da ta banka planira da preuzme najmanje pet banaka u naredne dve godine za šta će izdvojiti milijardu dolara. 
 
Mađarska grupa, jedna od najbolje kapitalizovanih banaka u Evropi, trebalo bi navodno da iskoristi milijardu dolara sredstava za proširenje svog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, pri čemu merka potencijalne mete od Bugarske do Belorusije. 
 
OTP banka se već pominje kao kupac poslovanja Sosijetea, ali i Komercijalne banke. Za sada je realizovana samo kupovina Vojvođanske. 
 
Kako piše B92 sumnja se da je sledeća na spisku OTP banke Kredi Agrikol.
 
S druge strane, gigantske američke i azijske banke dominiraju svetskim finansijskim tržištima. Na listi najvećih po aktivi prve su četiri kineske, zatim slede američke i japanske banke. Ako se izuzmu britanska HSBC u prvih deset banaka na svetu nalaze se samo dve evropske banke i to obe francuske, BNP Pariba na osmom i pomenuta Kredi Agrikol na 10. mestu. Zato su sve češće spekulacije o spajanjima i ukrupnjavanjima evropskih banaka. 
 
Srbija je evropskim bankama iako malo, i dalje privlačno tržište. Dok se u Evropi iznos kredita izjednačio sa vrednošću bruto domaćeg proizvoda, u Srbiji je tek na 45 odsto BDP-a, što znači da se narednih godina može očekivati rast kreditne aktivnosti kod nas.
  • Kaćanka

    09.09.2018 09:21
    B.A.N.K.A
    Kako čudno pišu Lopov!
  • Hm

    09.09.2018 06:54
    Sledi preprodaja belog roblja.
  • piksu

    09.09.2018 01:24
    Prljav Monopoly
    Nama će izgleda ostati samo Centralna banka. da vidimo koga će onda da muze i da vidimo hoće li im ostati današnji astronomski prihodi.
    .Polako se, sistematski i sa određenom namerom guše ove ustanove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.