Potpisan ugovor sa Kinezima o preuzimanju RTB Bor

Ugovor između Vlade Srbije, Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i kompanije "Ziđin" o preuzimanju ovog basena, potpisan je danas u Pekingu.
"Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina", rekao je ministar finansija Siniša Mali. 
 
Mali je potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije "Šiđadžuang Džij" i Memorandum o razumevanju između Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije. 
 
Mali je potpisao i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Srbije i kompanije "Landžou Guantung", kao i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta video nadzora u saobraćaju između Srbije i kineske kompanije "Huavej". 
 
On je naveo da je prethodno potpisani ugovor sa kompanijom "Šandong Linglong" za gradnju nove fabrike guma u Zrenjaninu, investicija vredna skoro milijardu dolara. Mali je rekao da je potpisao i ugovor sa kooperantom te firme, koja isto dolazi u Zrenjanin, kao i još jedan ugovor sa kompanijom koja namerava da proizvodi cink oksid u Zrenjaninu, što je investicija vredna oko 80 milion evra. 
 
On je najavio da će sutra sa kineskom kompanijom CRBC biti potpisan ugovor u vezi sa izgradnjom industrijskog parka u Borči, koji će se prostirati na površini većoj od 300 hektara. 
  • dijasporac

    17.09.2018 18:46
    Samoupravljanje u Srbije je dovelo do toga da ce i gace morati da se prodaju strancima...
  • TRex

    17.09.2018 15:51
    Čukaru Peki
    Kinezi su dali ponudu za kupovinu minimum 66% akcija kanadske firme, koja ima prava na bogato nalazište samo 6km od Bora - Čukaru Peki. Ako se ostvari to preuzimanje krajem godine, biće još više posla i radnih mesta za čitav borski basen.
  • Boza Bogdanovic

    17.09.2018 15:37
    Ko je kriv?!
    Cestitam Kinezima, a place mi se. Da li sam protiv toga da se rasprodaje (poklanja) rudno bogatstvo RTB-a?! Jesam! Ranije ispitane rudne rezerve vise vrede od svih 2 miliona kuca i stanova u Srbiji? Plus, bar duplo vise u najnovijim geoloskim istragama. Da li je raspisivanje Tendera i prodaja Kinezima jedino ispravno resenje? Na zalost, jeste. RTB nema potrebne, kvalitetne kadrove, posle 115 godina rada (?!), da se upusti u otvaranje novih rudnih nalazista, a drzava nema para da to finansira. Osnovna pitanja su:
    Ko je kriv za preko 300 miliona dolara promasenih investicija, pre Milosevica?!
    Ko je kriv sto je u vreme Milosevica i Sainovica RTB zaduzen i fakticki unisten?!
    Ko je kriv sto su sistematski (namerno) unistavani kadrovi u RTB-u, od postovanog gen. dir. Draga Ceha na ovamo, sve do danas?!
    Ko je kriv sto su 2001. godine ponudili RTB sa celim rudnim bogatstvom za 1$?!
    Ko je kriv, sto je 2003. godine potpisan Predugovor sa Drakulicem, da se proda ceo RTB za svega 30 miliona dolara?!
    Ko je kriv sto je Svetska banka 2005. godine naredila da RTB prestane sa proizvodnjom, a da se jedino radi na istrazivanju podzemnog nalazista „Borska reka“?!
    Ko je kriv sto su na raspisanom Tenderu 2006. godine trazili svega 260 miliona dolara, za ceo RTB?!
    Ko je zasluzan (ili, kriv) sto je 63,5% RTB-a dato Kinezima za 200 miliona dolara placenih dugova i 1,26 milijardi dolara investicija?!
    Da li je Srbija morala da proda RTB?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.