Radnici Gumoplastike prekinuli štrajk glađu iako ostaju bez socijalnog programa

Radnici Gumoplastike prekinuli su štrajk glađu iako od države mogu da računaju samo na 12 miliona dinara za neisplaćene zarade, ali ne i na socijalni program.
Iako nezadovoljni ovakvim raspletom, prekidaju štrajk jer se, kako kaže predsednik štrajkačkog odbora u fabrici Slavoljub Ristić, plaše da će ako nastave sa štrajkom ostati i bez toga, prenosi "Danas".
 
– Bio nam je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i rekao da možemo da računamo na novac koji nam pripada na ime razlike u zaradama, a to je nekih 12 miliona dinara za tri godine, plus 2017. godina za koju obračun još nije napravljen. Od socijalnog programa i otpremnina nema ništa, tako nam je rekao – navodi Ristić.
 
Radnici su, kaže, uplašeni da bi mogli da ostanu i bez toga, zato su rešili da prekinu štrajk glađu koji su počeli u ponedeljak ujutru.
 
Stevanović im je, napominje Ristić, rekao da pravo na socijalni program nemaju jer nisu u skladu sa zakonom primljeni u radni odnos na neodređeno. Naime, inspekcija rada je svojevremeno u fabrici zatekla ljude zaposlene na određeno i naložila direktoru da ih primi na neodređeno.
 
– Kako su nam rekli, inspekcija rada je napravila zapisnik o tome, ali nije prosledila izveštaj o tome da je naložila zapošljavanje, tako da smo ostali bez šanse da dobijemo socijalni program – napominje Slavoljub Ristić za "Danas".
 
Državni sekretar im je, kako kaže Ristić, obećao da će već od ponedeljka doći ekipa iz Ministarstva privrede i da će, nakon što se urade obračuni za sve, novac biti u najkraćem roku isplaćen.
 
Radnici Gumoplastike su od kraja prošle godine u totalnoj obustavi rada. Od većinskog vlasnika - države koja ima 85 odsto akcija tražili su da im isplati više od 12 miliona dinara zbog toga što im je godinama isplaćivala zarade između 8.000 i 15.000 dinara, mnogo manje od zakonskog minimalca. Osim toga, 40 radnika je štrajkovalo i zbog toga što im nije isplaćen socijalni program za koji su se prijavili još juna prošle godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija