Sabolč Tolnai: Umetnici su izgubili oštrinu i hrabrost

Film "Minotuar" Sabolča Tolnaija imaće srpsku premijeru u okviru selekcije "Mladi duh Evrope" 23. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 16. do 22. jula.
Tolnai se nakon filma "Čudna šuma", vratio prozi Judite Šalgo i snimio ostvarenje u kome majka u potrazi za sinom, koji nestaje na Kosovu, nailazi na grupu novosadskih neoavangardista i zajedno sa njima započinje sopstvenu pobunu i borbu u lavirintu lažne stvarnosti proizvedene od strane politicara i prevarantskih kompanija koje koriste ratnu krizu kao bi učvrstile pozicije na srpskom tržištu.
 
Reditelj, koji se dugometražnim igranim filmovima "Peščanik" i "Čudna šuma" nametnuo kao jedan od najzanimljivijih predstavnika arthaus filma, priči Judite Šalgo "Minotuar" prilazi iz drugog ugla i govori o položaju umetnika, ali i srednje klase ljudi "koji su radili u kulturi i oko kulture, koji su izgubili tlo ispod nogu, postali višak, kao i sama kultura".
 
"Minotaur je lavirint, simbol našeg sveta, odraz sveta koji postaje hladniji i umrtvljeniji, izveštačeniji, u kome se na kraju glavna junakinja suočava sa ništavilom", rekao je Tolnai. Reditelj je smatrao da je važno ispričati priču o neovangardnim umetnicima.
 
"Prišao sam tome sa nekom vrstom slobode sa kojom su se nekadašnji neoavangardni umetnici bavili svojim radovima, kao neka kolažna tehnika, ponovo uzimanje onoga što sam već uradio, sagledano iz drugog ugla. Poigravao sam se i pokušavao da nađem neku svoju slobodu", objasnio je on. Tolnai primećuje da su današnji umetnici, u poređenju sa neovangardistima, izgubili na oštrini, hrabrosti i požrtvovanosti za svoje ideale, sve je postalo nevažno, po principu "svejedno je".
 
"Oštrina se izgubila mrcvarenjem. Godinama se mali čovek mrcvario i izgubio je nadu. Izgubili smo nadu i veru u bolju budućnost i imamo dve mogućnosti - ili ćemo otići iz ove zemlje ili ćemo pristati na to šta nam se nudi. Treća opcija je da obitavamo nigde i radimo za sebe", ocenio je Tolnai.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.