VIDEO: Prikazan nikada objavljeni intervju sa Mešom Selimovićem

Odjavljujući svoju emisiju "Nedjeljom u dva" na HRT-u, u kojoj je gostovao neurohirurg Josip Paladino, novinar i urednik Aleksandar Stanković najavio je ekskluzivni snimak razgovora sa jednim od najvećih jugoslovenskih pisaca Mešom Selimovićem, koji je godinama bio skriven u arhivu HRT-a.
"Više cenim pisanu reč uopšte, nego svoju", reči su kojima počinje snimak intervjua s Mešom Selimovićem. 
 
Selimović u intervjuu govori da se boji svog posla, koji je, kako kaže, suviše javan, "kao jedna vrsta duhovnog striptiza".
 
"Čovek se obnažuje i uvek je nadomak tuđe zlovolje, pakosti, želje za neuspehom, tako da smo mi vrlo često krivi što radimo, što pišemo. Ja sam životno sazreo za 'Derviša' i oslobodio sam se straha jer čovek oseća strah pišući, zatvara se u sebe, ima hiljadu oklopa, nekakvih cenzura sopstvenih koje ne može da prevaziđe i onda je sve suviše stegnuto i racionalno, a dok je racionalno, prilično je slabo", kaže Selimović. 
 
U intervjuu Selimović govori i o svom odnosu sa Ivom Andrićem, te njihovim različitim pogledima na ulogu i angažovanost pisca u društvu. 
 
 
Književnik, čiji romani danas mnogima predstavljaju inspiraciju i riznicu mudrosti, rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. Preminuo je 11. jula 1982, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.