Danas 160. rođendan Nikole Tesle, niz manifestacija širom Srbije

Nizom manifestacija u Srbiji će danas biti obeleženo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a u Beogradu će biti otkriven spomenik velikom naučniku.

Spomenik će biti postavljen na platou između Hrama svetog Save i Narodne biblioteke Srbije, a otkriće ga predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Povodom proslave 160. Teslinog rođendana večeras će na Kalemegdanu biti predstavljena replika njegovog transformatora, snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara visine.

Uz državne zvaničnike specijalni gost iz Amerike biće Teslin jedini bliski rođak Vilijem Terbo.

Transformator će na Kalemegdanu biti postavljen do 15. jula i tokom svake večeri predviđen je poseban program za sve posetioce.

Na aerodromu Nikola Tesla od 12 sati biće premijerno prikazan video rad umetnika iz Beograda i Nujorka, posvećen Nikoli Tesli.

Ovaj video rad, kao i filmovi o starim hidroelektranama, prikazivaće se povodom rođendana Nikole Tesle i u Kragujevcu, Njujorku, Mariboru i Karlovcu, čime će "Tesla dani 2016" simbolično spojiti zemlje u kojima je Tesla ostavio traga.

Jubilej, 160. godine od rođenja Nikole Tesle - jednog od najvećeg umova i naučnika svih vremena, obeležiće i Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle i Medija centar "Odbrana" tako što će o liku i delu najpoznatijeg srpskog pronalazača govoriti osnivači centra, direktorka Milka Kresoja, kao i diplomirani inženjeri Spasoje Vlajić i Goran Marjanović.

Posetioci svečanosti moći će da vide eksponate zasnovane na Teslinim tehnologijama (klasičan Teslin transformator, generator Teslinih skalarnih talasa, svetlosni procesor).

U Beogradu, ali i širom Srbije, u Naučnim klubovima, danas će Centar za promociju nauke (CPN) organizovati naučnopopularne radionice, nekoliko izložbi, ulične eksperimente, naučnu potragu za blagom i brojne druge sadržaje.

U okviru manifestacije "Tesla dani 2016" tokom čitavog jula, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, proslavlja se Teslin rođendan, saopštio je organizator "Klaster puteva kulture".

Baš na rođendan Nikole Tesle može se zaviriti i u neku od starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji.

Posebno iznenađenje za danas priprema Narodni muzej Kragujevca, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu. Ceo program "Tesla dana 2016", koji se odvijaju u više od 10  gradova širom Srbije, može se pratiti na sajtu rute Putevima Tesle - www.teslaways.rs.

Tesla je američki naučnik srpskog porekla, a najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Po njemu je jedinica međunarodnog SI sistema dobila naziv - mera za magnetnu indukciju "tesla".

Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem.

Inače, Dan nauke u Srbiji obeležava se svake godine 10. jula, a vezuje se za rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača koji je 10. jula rođen u Smiljanu kraj Gospića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija