VIDEO: Naučnici korak bliže stvaranju Terminatora

Specijalni efekti iz filma "Terminator 2" i robot-ubica od tečnog metala T-1000 su pre četvrt veka predstavljali neverovatno dostignuće na velikom platnu, a ovih dana je načinjen proboj koji nas bar korak bliže približava takvoj stvarnosti, ali bez putovanja kroz vreme.
Tim naučnika sa Univerziteta RMIT u Melburnu radi na postavljanju temelja za potpuno novu eru elektronike, koja se ne bi oslanjala na čvrste materijale i provodnike, već isključivo na "fleksibilne sisteme kola, koji mogu da se dinamički rekonfigurišu". 
 
San istraživača širom sveta decenijama je da se oslobode stega krutih materijala i fiksiranih žica, provodnika i komponenata, a ovi na RMIT-u rade na razvoju elastičnih kola, koja se ponašaju nalik živim ćelijama. 
 
Ova kola bi mogla da se autonomno kreću i prenose informacije i to u takvoj slobodi, da bi čvrsta veza između samo dva kola bila prošlost. 
 
Naravno, sistem sačinjen od ovakvih komponenti je i dalje daleko, ali su naučnici uspeli da tečni metal u vodenom okruženju modifikuju bez spoljnog mehaničkog, optičkog ili električnog uticaja. 
 
"Ubacivanje metala u neku tečnost sa jonskim komponentama se može iskoristiti da razbijemo simetriju, da im omogućimo da se kreću u tri dimenzije, ali zasad još ne znamo sve fundamente i to kako se ponašaju tečni metal i tečnost u koju je potopljen. Međutim, menjali smo salinitite, baznost i kiselost vodenog rastvora i ustanovili smo da prostim promenama ovih parametara kapi tečnog metala počinju da se kreću i menjaju oblik", kaže profesor Kuroš Kalantar-zadeh, koji vodi ovaj tim. 
 
Kako navodi, naučnici su uspeli da stvore objekte koji se kreću, ali i prekidače i pumpe koje autonomno funkcionišu. 
 
"U pitanju su elementi stvoreni od tečnog metala, koji se sam kreće, a vodi ga sastav okružujuće tečnosti", navodi profesor. 
 
Kako je rekao, njihovo istraživanje postavlja osnove za izradu 3D displeja, ali i stvaranje elektronskih komponenti koje mogu da plutaju ili menjaju oblik "na zahtev". 
 
"Jednom će se ove osnove omogućiti da se izradi trodimenzionalni humanoid od tečnog metala, baš kao T-1000 Terminator, samo malo bolje programiran", kaže Kalantar-zadeh. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija