Otvoren prvi privatni kosmodrom na svetu

Na Novom Zelandu je otvoren prvi privatni kosmodrom na svetu, saopštila je aerokosmička korporacija "Rocket lab" koja rukovodi tim projektom.

U saopštenju novozelandsko-američke korporacije se navodi da je snaga kosmodroma predviđena za lansiranje na svaka 72 sata tokom 30 godina.

Izgradnja objekta je počela u decembru 2015. godine. Planiralo se da će taj projekat između ostalog poboljšati putnu infrastrukturu i internet na celom Novom Zelenadu.

"Rocket lab" je naveo da je to "prvi privatni kompleks na svetu za lansiranje raketa u orbitu", koji će postati važna grana mnogih novih projekata.

Eksperti navode da osnivanje industrije za lansiranje raketa "Roket lab" može ekonomiji zemlje u narednih 20 godina doneti između 600 miliona do 1,55 milijardi dolara. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija