Ruski biolozi nazvali religiju infekcijom

Biolozi sa Moskovskog državnog univerziteta su u članku objavljenom u magazinu "Biolodži direkt" izneli teoriju po kojoj su religija i verovanje mogli da nastanu među ljudima zbog posebne populacije bakterija u mikroflori.
Biolozi navode da je poslednjih godina otkriveno mnogo dokaza da paraziti ne samo da koriste organizam čoveka za svoj rast, već mogu i da upravljaju njegovim ponašanjem. Na primer, bakterija volbahija tera insekte da se aktivno razmnožavaju i time se i sama širi. Na osnovu analize takvih otkrića, biolozi sa Moskovskog državnog univerziteta Aleksandar i Jurij Pončini i Aleksandar Tuzikov pretpostavili su da je jedan deo svetskih religija, ili čak sve one, takođe mogao da nastane zbog parazita. 
 
Kao potvrdu svoje teorije biolozi navode činjenicu da se većina svetskih religija negativno odnosi prema kontracepciji, a postoje i obredi koji omogućavaju širenje mikroba. 
 
Autori članka smatraju da se mikrobi mogu nalaziti u crevima i u samom mozgu čoveka, kao što toksoplazma može da probije pregradu između krvnih sudova i mozga.
  • malteista

    28.11.2016 15:22
    Bog je Đavo
    Bog postoji, ali je zao i pokvaren tj. ono što zaraženi religijskim virusom nazivaju Đavolom u nedostatku načina na objasne zašto navodno dobri, svemoćni Bog dozvoljava toliko zlo. Zla je toliko i zlo je dominantno jer je Bog tj. sila koja je osmislila život na zemlji sadistička, zla, maliciozna, svirepa. Ono što zovemo dobrim su samo retki slučajni tajmauti između dva zla. Mi lepim, srećom, dobrim nazivamo periode i pojave u kojima zlo na kratko nestane, ili kada uspemo da ga izbegnemo, nesvesni da bez zla tj. nesreće ne bi smo uopšte znali za sreću jer za to ne bi bilo potrebe. Život je zlo.
    Čitajte Šopenhauera.
  • Neko iz mase

    28.11.2016 10:58
    Nije da ne verujem da ova vest postoji. Veoma je i interesantna :) (objasnjava dosta toga)

    Ali da li je moguce dobiti i izvor, pa da se i svojim ocima uverimo?

    Ovako rekla/kazala... (Rusi bla bla)
  • Da li ste sigurni

    27.11.2016 12:48
    Svega ima
    Ako mislite na religiju kao crkvu i paganske obicaje, onda mozda i mozete da primenjujete ovakve stvari, ali proizvoljno. A ako mislite na Boga, i ono sto on govori i radi, e tu se varate i to bas zestoko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija