Slučajno pronađena italijanska verzija Stounhendža

Grupa arheologa amatera je, u potrazi za bunkerima iz Drugog svetskog rata, slučajno otkrila drevno istorijsko mesto.

Veruje se da je reč o italijanskom ekvivalentu Stounhendža, jednake važnosti.

Arheološko otkriće je potvrđeno od strane stručnjaka i navodi se da je jako važan za razumevanje praistorije. Grupa arheologa amatera, pod imenom "Prijatelji", sprovodili su istraživanje bunkera iz Drugog svetskog rata na Siciliji, kada su naišli na tvorevinu poput Stonuhendža.

Profesionalna verifikacija je kasnije pokazala da je reč o sunčanom satu, koji datira iz perioda između 6000 i 3000 godina pre nove ere. Stručnjaci su pomoću GPS drona, kamera i kompasa proverili da li sat i dalje funkcioniše, i otkrili da može tačno da odredi godišnja doba.

Otkriće se povezuje sa Stounhendžom, jednom od najvažnijih istorijskih mesta u Engleskoj, u Viltširu. On je jedan od svetskih čuda i veruje se da datira iz vremenski približnog perioda.

Arheolozi navode da otkriće može da otvori brojne mogućnosti i veruju da će na tom mestu najverovatnije pronaći još neka "blaga istorije".

Đuzepe La Spina, jedan od arheologa koji su pronašli "još jedan Stounhendž", rekao je: "Svako arheološko otkriće samo po sebi je veoma važno, ali biti deo ovakvog senzacionalnog otkrića, zaista me to čini ponosnim."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija