Saudijci izmislili telefon koji se samouništava

Da bi se sačuvale državne i komercijalne tajne, neke pametne telefone bi trebalo uništiti na vreme, smatraju naučnici.
U slučaju krađe telefona koji sadrži neke komercijalne tajne, kao i pri zarobljavanju, vlasniku bi trebalo dati mogućnost da sprovede hitne mere kako bi eliminisao sve podatke sa svog mobilnog uređaja ili uništio sam uređaj.
 
Naučnici iz Saudijske Arabije su u skladu sa tim zahtevima izumeli memorijski čip sa posebnim sastavom koji bi omogućio uništenje mobilnog telefona u hitnim slučajevima, piše Fonarena.
 
Prema podacima kojima se trenutno raspolaže, samouništenje telefona se dešava na temperaturi višoj od 80 stepeni Celzijusa, a ono može da se pokrene pomoću Dži-Pi-Es uređaja ili specijalizovane aplikacije, što znači da je likvidaciju podataka i uređaja moguće pokrenuti i sa velike udaljenosti, ali i u automatskom režimu.
 
I, za kraj, još jedan interesantan podatak. Ova tehnologija se može dobiti po neverovatno niskoj ceni od samo 15 dolara po uređaju, piše Sputnjik.
  • novosađanin

    16.02.2017 08:28
    mobilni
    Ih, šta bi ove naše starlete , estradne zvezde ,glumičice, pevačice i političari sa Sega Mega škola (namerno škola) dali za ovaj model. Izgube ga ili im ukradu, posle ih ucenjuju sa provokativnim slikama ili snimcima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija