VIDEO: Dizajnirana WC šolja kojoj ne treba voda

Korišćenje toaleta u nekim nerazvijenim zemljama koje se bore sa nestašicom vode postalo ja jako rizično zbog nesanitarnih uslova koji dovode do raznih zaraznih oboljenja.
Istraživači britanskog Univerziteta "Cranfield" su zbog toga dizajnirali WC šolje kojima nije potrebna voda za odvod fekalija.
 
Ideju britanskih istraživača podržali su i milijarderi Bil i Melinda Gejts.
 
Ova wc šolja koju su nazvali "Nano Membrane Toilet" ima poseban mehanizam za razgrađivanje, skladištenje i spaljivanje fekalija. Nakon korišćenja toaleta, poklopac šolje se automatski zatvara. Zatim sve fekalije odlaze u komoru koja se nalazi ispod površine šolje. Izmet se razgrađuje i spaljuje dok se urin filtrira kako bi se iz njega dobila voda koja se poslije može iskoristiti za zalevanje biljki i slično. Otpadni rezervoar u šolji morao bi da se menja jednom sedmično. 
 
Bil i Melinda se nadaju kako će podrškom za proizvodnju jedinstvene wc šolje pomoći stanovnicima područja koja nemaju pitke vode ili se bore sa čestim nestašicama.
 
Prema istraživanjima, oko četiri milijarde ljudi, odnosno više od polovine čovečanstva, suočeni su sa nestašicom vode koje nemaju dovoljno ni za najosnovnije potrebe. Najveću potrebu za pitkom vodom imaju stanovnici Kine, Indije, Meksika, Severne Afrike, Južne Amerike, Bliskog istoka i zapadnog dela Amerike.
 
  • Montenegro

    28.05.2017 17:29
    Ako jado ne briše guzu onda nije OK.
  • NS49

    28.05.2017 05:39
    Ako ne smrdi onda je OK.
  • dobrotvorka

    28.05.2017 01:58
    NE LAJE KERA
    Radi sela, nego, sebe radi. Pomoći će im tako što će im prodavati wc šolje za koje se sedmično kupuje novi filter a ljudi nemaju vodu pa ni osnovne uslove za život. Glupost. Bolje da su taj novac uložili za pronalažrnje vode na tim mestima.
    Kako se prave naftovodi (dugi hiljadama kilometara, tako isto mogu i vodovodi do mesta gde nema vode.
    Ma svi gledaju interes i zaradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija