Vegetaciju i klimatske promene od avgusta će pratiti mikro-satelit

Početkom avgusta u Zemljinu orbitu će biti lansiran mali satelit neobičnog naziva "VENµS" koji će nadzirati vegetaciju na Zemlji radi praćenja klimatskih promena.
"VENµS" je skraćenica od "Vegetation and Environment monitoring on a New Micro-Satellite" ("Nadzor vegetacije i okoline novim mikro-satelitom"), dok je "mikro-satelit" naziv za male uređaje težine do 100 kilograma.
 
Mikro-satelit će se nalaziti na 720 kilometara iznad Zemlje i dve i po godine fotografisaće svakog drugog dana istih 110 mesta da bi se mogle uočiti promene. Odabrane su poljoprivredne, šumske, tropske i polarne lokacije, kao i savane.
 
Fotografije predela veličine od po 27 kvadratnih kilkometara, omogućiće da se prati razvoj useva i ostale vegetacije, dotok vode, proizvodnja ugljeničnih gasova, promena pokrivenosti tla vegetacijom, padavine.
 
Satelit čija je izgradnja i korišćenje delo francuskog Centra za proučavanje svemira i izraelske Agencije za svemir biće lansiran 1. avgusta iz francuske Gvajane, a prve slike se očekuju 17. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija