EU: Poslednje upozorenje društvenim mrežama

Evropska unija uputila je poslednje upozorenje Fejsbuku, Tviteru i drugim društvenim mrežama, pozivajući ih da očiste svoje platforme od govora mržnje.
EU: Poslednje upozorenje društvenim mrežama
Foto: Pixabay
U suprotnom, ove mreže će se, kako se navodi, suočiti sa pravnim posledicama.
 
"Situacija nije održiva: u više od 28 odsto slučajeva potrebno je više od nedelju dana da onlajn platforme skinu ilegalni sadržaj. Evropska komisija će razmotriti primenu novih zakona kako bi se izborila sa problemom nedovoljno brze reakcije onlajn platformi", izjavila je evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel, dodajući da bi kompanije trebalo da ulažu više u detektovanje govora mržnje.
 
Evropski regulatori već godinama "pritiskaju" društvene medije da uklone rasističke i nasilne postove sa svojih platformi, a Fejsbuk, Tviter, Majkrosoft i Gugl obećali su u više navrata da će uraditi više po tom pitanju.
 
EK je, međutim, iznela mišljenje da još ne čine dovoljno, zbog čega bi mogla usvojiti zakon koji će omogućiti Briselu da kazni kompanije koje ne ispune zahteve.
  • gari

    29.09.2017 09:16
    Neki baš nemaju pojma o čemu se ovde radi. Facebook dozvoljava i deci da ga koriste, a ne čini apsolutno ništa da ukloni profile ili grupe koje tamo ne bi smele da postoje. E to je nedopustivo. I da dozvole da se njihova platforma koristi za promociju između ostalog i terorizma. Isto važi i za YouTube. Ali im ne smetaju pare koje zarađuju.
  • anti-demagog

    29.09.2017 09:12
    Demagogija...
    - Da se ne foliramo vise, fraza "govor mrznje" nije nista drugo nego jedan vid cenzure (ili autocenzure).
    - Ako se vec hoce sloboda govora, onda ovaj "govor mrznje" treba ukinuti a onaj/oni koji se osete pogodjeni, neka pravdu potraze na sudu.
  • Milan

    29.09.2017 09:02
    Sivo
    Ništa tu nije tako crno-belo. "Govor mržnje" nije bilo koja kritika ili negativan stav o nečemu ili nekome, nego pozivanje na mržnju ili nasilje protiv pojedinca ili grupe zbog rasne, nacionalne, verske pripadnosti, socijalnog statusa, seksualne orijentacije i sl.
    Dakle, ako napišem da veliki priliv izbeglica može da promeni demografsku sliku i da zbog toga treba biti oprezan, to nije govor mržnje. Ako napišem da su izbeglice stoka koju treba pobiti, to jeste. Ako napišem da je Pera Perić nesposoban da obavlja javnu funkciju, to nije govor mržnje. Ako napišem da je Pera Perić Srbin i da mu zbog toga ne treba dozvoliti da budu na javnoj funkciji, to jeste. Ako kažem da je Ana Brnabić Vučićeva marioneta, to nije govor mržnje. Ako napišem da deklarisana lezbejka ne sme da bude premijer, to jeste. Itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija