Naučnici žele da vrate deo Sibira u ledeno doba

Severoistokom Sibira trče bizoni, goveda i divlji konji, a uskoro bi se tamo mogli naći i mamuti...
Naučnici žele da vrate deo Sibira u ledeno doba
Foto: Pixabay
To je zamisao ruskih naučnika Nikite Zimova i njegovog oca Sergeja, koji žele da pomognu da se u rezervatu prirode Pleistocenski park, uz reku Kolimu, "spasi čovečanstvo".
 
Ruski naučnici planiraju da taj prirodni rezervat vrate u ledeno doba. Oni ukazuju i na neznanje o tom razdoblju, jer ljudi danas ledeno doba uglavnom doživljavaju kao period kada je planeta bila okovana ledom i snegom. Naučnici žele da podsete da je to, u stvari, bio prilično "travnat" period bogat biljnim i životinjskim vrstama. 
 
Zimovi pokušavaju da vrate razdoblje koje je počelo pre 2,6 miliona godina, a završilo se pre 12.000 godina, bar u Rusiji. Nadaju se da će tako uspeti da spasu Zemlju od globalnog zagrevanja.
 
Nikita i Sergej žele da vrate travu na prostoru Beringije, kao i ekosistem u kakvom su živeli mamuti. Oni planiraju i da podstaknu povratak pojedinih izumrlih životinjskih vrsta. 
 
Pleistocenski park je osnovan 1996. godine, a do sada se proširio van svojih prvobitnih granica. Trenutno prekriva površinu od 130 kvadratnih kilometara. 
 
Finansijsku podršku za ostvarenje svoje ideje, Zimovi su potražili i na sajtu Kickstarter.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija