Pentagon potrošio 22 miliona dolara na istraživanje vanzemaljaca

"Njujork tajms" je došao do dokumenata i ugovora koji pokazuju da je Pentagon uz dozvolu američkog Kongresa u periodu od 2008. do 2011. godine potrošio nešto malo manje od 22 miliona dolara na Program identifikacije napredne pretnje iz vazdušno-kosmičkog prostora koji je obuhvatao istraživanje i procenu pretnje koju predstavljaju neidentifikovani leteći objekti (NLO).
Pentagon potrošio 22 miliona dolara na istraživanje vanzemaljaca
Foto: Pixabay
"U godišnjim budžetima Ministarstva odbrane (SAD) od po 600 milijardi dolara, 22 miliona dolara potrošena na Program identifikacije napredne pretnje iz vazdušno-kosmičkog prostora bilo je skoro nemoguće uočiti. Upravo to je Pentagon i želeo", navodi ovaj list.
 
"Njujork tajms" piše da je na čelu programa bio zvaničnik američke vojne obaveštajne službe Luis Elizondo, čija je kancelarija na petom spratu Prstena C duboko u zgradi Pentagona.
 
Navodi se da Ministarstvo odbrane SAD nikada ranije nije priznalo postojanje programa, a sada tvrdi da je on ugašen 2012. godine. Međutim, oni koji podržavaju rad ovog programa navode da, iako je Pentagon tada prestao da ga finansira, on i dalje nastavlja da funkcioniše.
 
Prema tvrdnjama sagovornika "Njujork tajmsa", tokom poslednjih pet godina su zvaničnici uključeni u program nastavili s istraživanjem slučaja koje su im predstavili pripadnici službe, uporedo obavljajući i ostale dužnosti koje imaju u američkom Ministarstvu odbrane.
 
Navodi se da je ovaj tajni program, čiji su delovi i zavedeni kao tajni, započet 2007. godine i da je u početku u velikoj meri finansije dobijao na osnovu zahteva ove godine penzionisanog senatora iz Nevade Harija Rida, koji je od 2005. do 2017. bio na čelu predstavnika Demokratske partije u Senatu, poznatom po dugogodišnjem interesovanju za svemirske fenomene.
 
"Njujork tajms" navodi da je većina novca išla kompaniji za istraživanje vazdušno-kosmičkog prostora "Bigelou erospejs" na čijem je čelu milijarder i stari Ridov prijatelj Robert Bigelou, koji trenutno sarađuje sa NASA.
 
U emisiji "60 minuta" američke televizijske mreže CBS, emitovanoj u maju ove godine, Bigelou je izjavio da je "apsulutno ubeđen" da vanzemaljci postoje i da su posećivali Zemlju.
 
Tokom saradnje sa kompanijom Bigeloua čije je sedište u Las Vegasu, program je iznedrio dokumente u kojima se opisuju viđanja letelica za koje se činilo da se kreću izuzetno velikim brzinama, a da pritom naizgled nemaju vidljivi pogon koji ih pokreće, kao i letelice koje su delovale kao da lebde iako se nije videlo šta ih održava u tom stanju.
 
Navodi se da su zvaničnici programa proučavali video snimke susreta nepoznatih objekata i američkih vojnih letelica, uključujući i onaj objavljen u avgustu ove godine na kojem se videlo kako su dva borbena aviona F/A-18F Ratne mornarice SAD sa nosača aviona "Nimic" 2004. kod obale San Dijega jurila ovalni objekat beličaste boje.
 
Penzionisani senator Rid izjavio je nedavno za "Njujork tajms" da je ponosan na ovaj program.
 
"Nije me sramota niti stid niti se kajem što sam to pokrenuo. Mislim da je to bila jedna od dobrih stvari koje sam uradio tokom godina službe u Kongresu. Uradio sam nešto što niko nikada pre nije uradio", kazao je Rid.
 
"Njujork tajms" navodi da su druga dva bivša senatora koji su bili članovi Podkomiteta za troškove odbrane i podržavala program preminuli - republikanac s Aljaske Ted Stivens 2010, a demokrata sa Havaja Danijel K. Inou je umro 2012. godine.
 
Penzionisan senator Rid je izjavio i da on sam nije znao odakle su ovi NLO došli.
 
"Ako iko kaže da sada ima odgovore, samo se zavarava. Mi ne znamo", rekao je Rid i dodao da je "moralo da se krene od nečega".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).