Nobelovac: Ograničiti pristup internetu, loš po moral i mentalno zdravlje

Ruski Nobelovac Žores Alferov apeluje da se mora ograničiti pristup internetu zbog što neprestani pristup informacijama oštećuje moralne norme i mentalno zdravlje ljudi.
"Internet mora imati granice i ne sme biti dostupan svima", rekao je Alferov za "Rossiiskaya Gazeta" i dodao da nedostatak kontrole i restrikcija na internetu mogu uticati na ljudsko ponašanje i "oštetiti" javno-prihvaćen moral. 
 
Njegova izjava je reakcija na istraživanje koje pokazuje da dve trećine odraslih Rusa ima nalog na društvenoj mreži, a polovina populacije svakodnevno ažurira svoj nalog. Najpopularnija mreža u Rusiji je Vkontakte i Odnoklassniki. Instagram se nalazi na trećem mestu. 
 
U istom intervju kaže da ne očekuje sukob ljudske i veštačke inteligencije, ali ističe da je pogrešno u potpunosti verovati mašini. 
 
Inače, Alferov je svetski priznat fizičar, član Ruske Akademije nauka i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2000. godine. Takođe je član Dume u kojoj predstavlja najveću opozicionu Komunističku partiju.
  • mikulj

    13.03.2019 08:22
    ko mu dade Nobela?
    TV sluzi iskljucivo za zabavu i ispiranje mozga, dok na internetu mozemo da biramo sta cemo da pratimo. Pitanje je kako cenzurisati TV? TV program je nista drugo do jeftini nacionalizam, rijaliti i gomila beskorisnih lazi, nema blage veze sa zivotom.
  • Novosadjan

    13.02.2018 15:14
    Koja b...la
  • Jeegy

    13.02.2018 11:50
    Njet
    U fiziku se sasvim sigurno razume, medjutim, u internet slabo. Samo sami sebe mozemo zastiti od losih informacija, vesti i raznog smecarskog sadrzaja. Kad covek nauci da koristi internet, onda vrlo lako moze da izbegne sve te stvari koji uticu na moral ( kako gosn nobelovac kaze), i da lepo koristi net za kvalitetne stvari i sadrzaj koji nam prakticno i pomaze u raznim stvarima, i koji nam razvija vijuge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).