Pjongjang preti da su SAD izložene njihovim preventivnim udarima

Državni mediji Severne Koreje objavili su cilj te zemlje da izgradi nuklearno oružje koje je sposobno da stigne do obala SAD, na dan kada su SAD i Južna Koreja otkrili neuspelo raketno testiranje u blizini Pjongjanga.
Pjongjang preti da su SAD izložene njihovim preventivnim udarima
Foto: Pixabay
Novine Rodong sinmun saopštile su u subotu da je Severna Koreja prikazala dve nove interkontinentalne balističke rakete na vojnoj paradi održanoj u čast osnivača nacije Kim il Sunga 15. aprila. U novinama se navodi da je velika teritorija "poznata kao SAD u potpunosti izložena našim preventivnim udarima".
 
Analitičari kažu da postojeće interkontinentalne balističke rakete u Severnoj Koreji potencijalno mogu da stignu do kopna SAD iako ih Sever nikada nije testirao.
 
U međuvremenu, raketne probe osudili su i strani zvaničnici.
 
Ambasador Francuske pri Ujedinjenim nacijama rekao je da je Savet bezbendnosti UN "mobilisan" i jednoglasan u odluci da se denuklearzuje Severna Koreja
 
Metro u Tokiju je bio ugašen deset minuta, nakon objave da je Severna Koreja izvršila još jedno testiranje rakete, što je pogodilo nekih 13.000 putnika, saopštio je zvaničnik metroa Hiroši Takizava.
 
On je naveo da je to prvi put da je metro blokiran zbog lansiranja rakete.
 
Ministar spoljnih poslova Južne Koreje rekao je da ukoliko međunarodna zajednica ne odgovori na provokacije Severne Koreje, doći samo do "povećanja apetita Pjongjanga".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet