Nemačka: Sud odobrio da se teško bolesnim pacijentima da otrov

Pacijenti u Nemačkoj koji boluju od neizlečivih bolesti i koji su pred umiranjem, uskoro će moći da podnesu zahtev za primanje otrova kojim će okončati svoj život.
Nemačka: Sud odobrio da se teško bolesnim pacijentima da otrov
Foto: Pixabay

Zahtevi se mogu podneti u ekstremnim slučajevima, a sud u Lajpcigu će ih razmatrati jedan po jedan. Sudije veruju kako je propisivanje smrtonosnog Natrijum Pentrobarbitala ispravan način kojim se okončava bol.

Ministar zdravlja Nemačke sada istražuje ove predloge, ali će verovatno biti potrebna i dozvola parlamenta da se ovo uvede u legalnu proceduru. Ako bi zakon bio usvojen, onda bi Institut za lekove i medicinske uređaje Nemačke odlučivao koji pacijent može da popije otrov.

Pacijent mora biti u ekstremno lošem stanju - da boluje od neizlečive bolesti i da je u velikom bolu. Međutim, treba tačno da se utvrdi u zakonu na koje neizlečive bolesti se to odnosi.

"Ovo je praktično i etički neodgovorno jer će institut odlučivati o životu i smrti prema nedefinisanim zakonskim propisima", kazao je Eugen Brisč iz Fondacije za zaštitu pacijenata te zemlje.

Sudije smatraju kako je isključivanje mašina koje pacijente održavaju u životu prikladnija alternativa, ali u nekim slučajevima je potrebno i davanje hemikalije jer pacijenti odlaze u druge države zbog usluge asistencije u samoubistvu.

Prema trenutnom zakonu Nemačke Natrijum Pentrobarbital se može koristiti samo u svrhu lečenja.

Eutanazija ili ubistvo iz milosrđa je legalno samo u Holandiji, Belgiji i Kolumbiji. Potpomognuto samoubistvo legalno je u Švajcarskoj, Nemačkoj, Japanu i nekim američkim državama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet